ΥΓΕΙΑ

Ιλαρά: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία - Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές

ιλαρά
Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει αποτρέψει 56 εκατομμύρια θανάτους την τελευταία 20ετία
AP

Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς αποδίδεται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 

«Έκκληση για δράση» κατά της ιλαράς με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, απηύθυναν οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, βλέποντας μια σημαντική αύξηση στα κρούσματα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην αρχή της εβδομάδας από τη Βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφαλείας (UKHSA), κάνουν λόγο για 198 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 104 πιθανά κρούσματα από το τέλος Οκτωβρίου 2023 ως τα μέσα Ιανουαρίου 2024 στην περιφέρεια των Δυτικών Μίντλαντς, το 80% των οποίων στην πόλη του Μπέρμιγχαμ. Δεκάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί και στο Λονδίνο.

Τα πιθανά κρούσματα ιλαράς σε Αγγλία και Ουαλία ανήλθαν σε 1.603 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την UKHSA, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2022 και σχεδόν πενταπλασιασμό σε σχέση με το 2021.

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μάλιστα, το ποσοστό εμβολιασμού των παιδιών είναι πολύ χαμηλότερο από το όριο ανοσοποίησης που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική ιογενής λοίμωξη μέσω του βήχα ή του φταρνίσματος, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλογές, ακόμα και θάνατο. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, τύφλωση και επιληπτικές κρίσεις. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ιλαρά είχε θεωρηθεί εξαλειφθείσα νόσος στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη δεκαετία. Οι άνθρωποι «έχουν ξεχάσει τι είναι η ιλαρά», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της UKHSA Τζένι Χάρις και κάλεσε τους γονείς να ελέγξουν αν τα παιδιά τους έχουν κάνει πράγματι το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς. Περίπου το 85% των παιδιών φθάνει στο σχολείο έχοντας κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, υπογράμμισε, ποσοστό που μειώνεται στο 81% σε ορισμένες ζώνες των Δυτικών Μίντλαντς, την ώρα που οι βρετανικές υγειονομικές αρχές βάζουν στόχο να είναι εμβολιασμένο το 95% των μαθητών. «Χρειαζόμαστε μια έκκληση για δράση σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε.

Τον Ιούλιο είχε διαπιστωθεί από μελέτη πως έως 20% των παιδιών που αρχίζουν το σχολείο στο Λονδίνο δεν είναι εμβολιασμένα. «Ευτυχώς πολυάριθμες οικογένειες προσήλθαν και τα παιδιά εμβολιάσθηκαν, όμως τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά», δήλωσε η Τζένι Χάρις. «Είναι αρκετά συνηθισμένο», υπογραμμίζει, «όταν θεωρείται πως ο κίνδυνος έχει εξαφανισθεί, η φροντίδα για τον εμβολιασμό να ατονεί», παρόλο που πρόκειται για μια «σοβαρή ασθένεια».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς απέτρεψε από το 2000 ως το 2021, 56 εκατομμύρια θανάτους. Το 2021, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας αυτής της ασθένειας υπολογίσθηκε σε 128.000 σε όλο τον κόσμο, κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων ή ελλιπώς εμβολιασμένων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Το 2022, 83% των παιδιών στον κόσμο είχαν κάνει πριν από τα πρώτα γενέθλιά τους μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2008, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

(Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις