ΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Γεωργιάδης - Πολλές κλινικές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον

απογευματινά χειρουργεία
Απεργούν οι υγειονομικοί ενάντια στην επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων
EUROKINISSI

Μεγαλύτερο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κλινικές για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, από αυτό που ανέμενε το υπουργείο Υγείας. 

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη έχει τη μεγαλύτερη αναμονή στη λίστα χειρουργείου σε σύγκριση με όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Και σίγουρα δεν είναι το μοναδικό, αφού το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμενε το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δύο συνεντεύξεις του το πρωί της Πέμπτης (22/02/2024), στον ANT1 και στον Real FM, διαβεβαίωσε ότι «είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς». Προσθέτει, όμως, ότι δεν αναμένει η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, αλλά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, προχωρούν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με αιχμή του δόρατος τα απογευματινά χειρουργεία για τα οποία υποστηρίζουν ότι «επιβάλλουν νόμιμο κρατικό "φακελάκι"». Αντίθετα προτείνουν προσλήψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μειωθούν οι αναμονές. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι με τα απογευματινά χειρουργεία «τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα» και διευκρινίζει: «Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο».

Δικλείδα ασφαλείας για την ισότιμη λειτουργεία πρωινών και απογευματινών χειρουργείων, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείου. «Επειδή έχουμε πια στη διάθεσή μας το ηλεκτρονικό εργαλείο που λέγεται Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και έχουμε πλέον μετρήσει την παραγωγή επεμβάσεων εκάστης κλινικής, για να μπορεί μία κλινική να διενεργεί απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει τα πρωινά χειρουργεία να είναι σε αριθμό και σε σοβαρότητα περιστατικών ίδια με πριν. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να μειώνεις τον αριθμό των επεμβάσεων ή να απορρίπτεις σταθερά σοβαρές επεμβάσεις το πρωί για να τις κάνεις το απόγευμα. Θα πρέπει η πρωινή σου παραγωγή να είναι ίδια με αυτή που είχες πριν αρχίσεις τα απογευματινά χειρουργεία» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Σχετικές ειδήσεις