ΥΓΕΙΑ

Αυστηρές ποινές για τη βία κατά υγειονομικών - Εξαδάκτυλος: Ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται

βία κατά γιατρών
Φυλάκιση και χρηματική ποινή προβλέπει ο νόμος για τη βία κατά υγειονομικών
EUROKINISSI

Στο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περιλήφθηκε η διάταξη που προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε βάρος υγειονομικών.

Η συγκεκριμένη διάταξη υπήρξε αποτέλεσμα επιμονής και ισχυρών πιέσεων που άσκησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στα συναρμόδια Υπουργεία.

Το άρθρο 33 του νόμου 5090/24 ορίζει ότι «όποιος εισέρχεται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών µονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονοµικών υπηρεσιών άµεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηµατική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηµατική ποινή».

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, είχε επισημάνει: «Στις 12 Μαρτίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών. Δεν το γνώριζα. Με ενημέρωσε γιατρός που με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με προσκαλέσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα. Γιατί με θυμήθηκαν να με καλέσουν; Διότι στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάρχει διάταξη η οποία προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, από τη βία που ασκείται εναντίον τους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρός του Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε πως «ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται προκειμένου να υλοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων που εισηγήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και ψηφίστηκαν πριν ένα χρόνο στην Ολομέλεια Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στη Δράμα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν και -ει δυνατόν- να εξαλειφθούν περιστατικά βίας σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών».

Σχετικές ειδήσεις