ΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη με Γεωργιάδη και Θεμιστοκλέους

απογευματινά χειρουργεία
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία και σε άλλα νοσοκομεία
EUROKINISSI

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους για να παραστούν στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που διενεργούνται το απόγευμα της Τρίτης (12/03/2024). 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» στις 16:00 και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» στις 17:00 πραγματοποιούνται σήμερα (12/03/2024) τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Για να σηματοδοτήσουν την έναρξη αυτής της μεγάλης αλλαγής στο ΕΣΥ, τόσο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους θα δώσουν το «παρών» στα δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, περιφέρεια όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αναμονή στη λίστα χειρουργείου.

Περισσότερες από μία επεμβάσεις είναι προγραμματισμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα χειρουργεία που θα γίνουν στο «Παπαγεωργίου» συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας και μία γυναίκα οι οποίοι θα υποβληθούν σε αφαίρεση βουβωνοκήλης.

«Τα απογευματινά χειρουργεία, όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές, θέλουν χρόνο για να βρουν τον δρόμο τους. Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι. Υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να εντοπίσουμε και να τα λύσουμε» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας έχει δηλώσει ενδιαφέρον για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία και στα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο νοσοκομείο Καβάλας και στην Αθήνα στο «Σωτηρία» και το «Γ. Γεννηματάς» ενώ ετοιμάζεται ο «Ευαγγελισμός» και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Πάντως, οι υγειονομικοί του Ευαγγελισμού τονίζουν ότι «δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά χειρουργεία» καθώς πάνω από χίλιες θέσεις είναι κενές στο νοσοκομείο.

Χειρουργικές ομάδες για την περιφέρεια

Για τα νοσοκομεία -κυρίως της περιφέρειας- τα οποία δηλώνουν αδυναμία να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία, το υπουργείο Υγείας έχει παράλληλο επιχειρησιακό σχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μελετάται η δημιουργία χειρουργικών ομάδων από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα μπορούν να αναλάβουν περιστατικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας. «Γνωρίζοντας πού έχουμε πρόβλημα, θα εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη λύση» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή».

Ο υφυπουργός Υγείας επέμεινε ότι «ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής. Εάν δεν υπάρχει αναμονή, δεν υπάρχει λόγος να δώσεις φακελάκι» και τα απογευματινά χειρουρεία συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Υποστηρίζοντας ότι «τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα» έδωσε παραδείγματα: «Ένα απογευματινό χειρουργείο για βουβωνοκήλη θα κοστίζει 500 ευρώ ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500 ευρώ, στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 - 1.200 ευρώ».

Ως προς τις αμοιβές των γιατρών, τέλος, τόνισε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας νέος τρόπος αύξησης των αποδοχών τους συνδέοντας την αμοιβή με την εργασία. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε νέα κίνητρα για το προσωπικό προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα και την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ».

Σχετικές ειδήσεις