ΥΓΕΙΑ

«Μαζί στη ζωή»: Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης σε δύο ταινίες μικρού μήκους για το πολλαπλό μυέλωμα

πολλαπλό μυέλωμα
(από αριστερά) Ιωάννα Τσόκα, Υβόνη Παπαστελάτου, Νίκος Χαλαράκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Sanofi Ελλάδας

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πολλαπλό μυέλωμα «Μαζί στη ζωή» από τη Sanofi Ελλάδας. 

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως, με 160.000 νέα περιστατικά να καταγράφονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, συχνότερα σε άτομα ηλικίας 65-74 ετών. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά υπολογίζονται σε 400-500 κάθε χρόνο. Οι άνδρες έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν πολλαπλό μυέλωμα σε σχέση με τις γυναίκες.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στα οστά ή/και κατάγματα, κόπωση, επαναλαμβανόμενες ανεξήγητες λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία), διαταραχές του νευρικού συστήματος και δύσπνοια ή ένδειξη καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι σοβαρή νόσος που μπορεί να επανεμφανιστεί. Με τις νέες θεραπείες, όμως, αντιμετωπίζονται, περιορίζονται ή σε κάποιες περιπτώσεις, εξαλείφονται τα συμπτώματά της. Μπορεί η ριζική θεραπεία να μην έχει ακόμη επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν πλέον πολλές γραμμές άμυνας για την αντιμετώπιση των υποτροπών της νόσου. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να ξεπεραστούν, χρειάζεται «να είμαστε Μαζί στη Ζωή».

Η επιτυχημένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πολλαπλό μυέλωμα με τίτλο «Μαζί στη ζωή» από την καινοτόμο βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας, συνεχίζεται και φέτος, με δύο νέες ταινίες μικρού μήκους. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη νόσο και η ενδυνάμωση και η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους για να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους διαδρομής. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι" Αθηνών.

Το πρώτο μέρος της εκστρατείας εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2022 με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Πολλαπλό Μυέλωμα - Μαζί στη ζωή», το οποίο μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες ενός ασθενή, ενός φροντιστή, ενός γιατρού και ενός ψυχολόγου, ανέδειξε τον τρόπο διαχείρισης της νόσου από τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, αλλά και τις σημαντικές ιατρικές εξελίξεις που διασφαλίζουν μακροχρόνια επιβίωση και καλή ποιότητα ζωής.

Η διάγνωση και η υποτροπή

Μετά από την ευρέως θετική αποδοχή του ντοκιμαντέρ από την κοινότητα των ασθενών, η Sanofi προχώρησε φέτος στη δημιουργία δύο νέων ταινιών μικρού μήκους με τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ. Οι δύο νέες ταινίες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη (14/03/2024), στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το πολλαπλό μυέλωμα, που είναι ο Μάρτιος.

Οι ταινίες αυτές αποτυπώνουν τη ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος και την υποτροπή της νόσου αντίστοιχα, ενώ αποδίδουν με ρεαλισμό και ευαισθησία την επίπτωση της νόσου στην καθημερινότητα των ασθενών και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.

Μέσα από τις ταινίες, παρακολουθούμε τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών που αντιμετωπίζουν το αρχικό σοκ της διάγνωσης, σκιαγραφώντας το φάσμα των συναισθημάτων από την αγωνία και την απογοήτευση, έως την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νόσου, με την υποστήριξη των φροντιστών τους. Κεντρικό ρόλο στις δύο ταινίες έχει ο γνωστός ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, υποδυόμενος τον Αιματολόγο που παρακολουθεί τους ασθενείς. Τα μηνύματα που μεταφέρει στους ασθενείς και τους φροντιστές τους αποτελούν την ουσία της εκστρατείας ενημέρωσης: αναφορά στη νόσο, στις προκλήσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της αγωγής του, στις προσαρμογές που πρέπει να κάνει στην καθημερινότητά του, αλλά και στην αισιοδοξία που προσφέρουν οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

«Η διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος και η θεραπευτική διαχείρισή του κατόπιν υποτροπής σηματοδοτούν την έναρξη μιας δύσκολης διαδρομής για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, με μεγάλο ψυχικό κόστος. Συνεχίζοντας την υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης "Πολλαπλό Μυέλωμα - Μαζί στη ζωή", μεταδίδουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πολλαπλό μυέλωμα, με την κατάλληλη υποστήριξη από τον γιατρό και τους φροντιστές τους» δήλωσε η Ιωάννα Τσόκα, Country Communication Head Greece & Central South Europe MCO Communication Business Partner.