ΥΓΕΙΑ

Διασωληνωμένος ασθενής ταξίδεψε «τη μισή Ελλάδα» για αξονική τομογραφία

ΕΚΑΒ
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό
INTIME NEWS (αρχείου)

Πάνω από τέσσερις ώρες ταξίδευε διασωληνωμένος ασθενής από το νοσοκομείο της Πρέβεζας, για να κάνει αξονική τομογραφία στο νοσοκομείο της Νίκαιας! 

«Είναι δυνατόν το 2024 ένας διασωληνωμένος ασθενής να αναγκάζεται να ταξιδέψει τη μισή Ελλάδα;» διερωτάται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή την καταγγελία του προσωπικού του νοσοκομείου Νίκαιας, ότι στις 28/03/24 διακομίστηκε στη γενική εφημερία του νοσοκομείου διασωληνωμένος ασθενής από την Πρέβεζα.

Ο 55χρονος διασωληνωμένος ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς τόσο στην Πρέβεζα όσο και στους όμορους νομούς δεν μπορούσε να γίνει αξονική τομογραφία επειδή είναι παχύσαρκος. Ο ασθενής διαγνώστηκε ότι έπασχε από εγκεφαλική αιμορραγία και μάλιστα, λόγω έλλειψης κενής κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο, κατέληξε να νοσηλευτεί σε απλό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα: «Είναι δυνατόν σε όλη την Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε υπέρβαρο ασθενή και η μόνη λύση να είναι η μεταφορά στην Αττική; Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς τόσο από την μεταφορά όσο και από την καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση;»

Σύμφωνα με την Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών, οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό για να μεταφερθούν, ακόμα και από τον έναν όροφο του νοσοκομείου στον άλλο, και οι μεταφορές πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης, για τους ασθενείς με εγκεφαλικά συμβάματα, η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το συμβάν και ζητά άμεσες λύσεις από το υπουργείο Υγείας, στα σοβαρά αυτά προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σχετικές ειδήσεις