ΥΓΕΙΑ

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Η πλειονότητα των ασθενών έχει κακό έλεγχο του άσθματος

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Η πλειονότητα των ασθενών έχει κακό έλεγχο του άσθματος
UNSPLASH

Κακό έλεγχο του άσθματος παρουσιάζουν οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Το βρογχικό άσθμα είναι παγκοσμίως το πλέον συχνό νόσημα του αναπνευστικού, με περισσότερους από 260 εκατομμύρια πάσχοντες. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες και τα δυο φύλα και εμφανίζει νοσηρότητα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), η πλειονότητα των ασθενών παρουσιάζει επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και η ενημέρωση για το άσθμα, είναι κομβικά στοιχεία για την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας, τόνισε ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό 'Ασθμα, Πέτρος Μπακάκος, MD, PD καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, γενικός γραμματέας ΕΠΕ, κατά την παρουσίαση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους επαγγελματίες Υγείας και το ευρύ κοινό, που υλοποιεί η ΕΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα 'Ασθματος (7 Μαΐου).

Το μήνυμα «Η εκπαίδευση για το άσθμα ενδυναμώνει» αναδεικνύει την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης» επισημαίνει ο κ. Μπακάκος. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες Υγείας να αυξήσουν την κατανόησή τους για την επιτυχή διαχείριση του άσθματος, ώστε να μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τους αξιόπιστες πληροφορίες και τη βέλτιστη θεραπεία. Ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που χρειάζονται ειδική αξιολόγηση και πρόσθετη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα που σχετίζεται με τη νόσο.

Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες μη-μεταδιδόμενες νόσους, η οποία επηρεάζει περισσότερους από 260 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με περίπου 3-5% των ασθενών αυτών να έχουν σοβαρό άσθμα που είναι μη ελεγχόμενο, πάρα τη λήψη της βέλτιστης αγωγής και έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας. «Πάνω από 450.000 θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στο άσθμα παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να προληφθούν. Στην Ελλάδα, περίπου το 9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα» επισημαίνει η Μαρία Καλλιέρη, πνευμονολόγος φυματιολόγος, Early Career Member της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό 'Ασθμα.

Ελληνικό Μητρώο Σοβαρού Άσθματος

Η έλλειψη σύγχρονων δεδομένων για τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα, αποτέλεσε το ερέθισμα προκειμένου η Ομάδα Εργασίας για το 'Ασθμα της ΕΠΕ, να πραγματοποιήσει σχετική έρευνα. Για τη μελέτη αυτή - τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο στη Βιέννη - αναλύθηκαν τα δεδομένα 619 ατόμων καταγεγραμμένων στο Ελληνικό Μητρώο Ασθενών με Σοβαρό 'Ασθμα, στο οποίο συμμετέχουν 13 εξωτερικά ιατρεία σοβαρού άσθματος από μεγάλα νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα.

Όπως τονίζει σχετικά η υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό 'Ασθμα, Εύα Φούκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ: «Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν τη σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, μη καπνίστριες, με ιστορικό άσθματος όψιμης έναρξης. Επιπλέον, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος. Σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στη χρήση των φαρμάκων για το άσθμα, με ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων».