ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονική …εξυπηρέτηση ασθενών παρακολουθεί το κόστος

Ηλεκτρονική …εξυπηρέτηση ασθενών παρακολουθεί το κόστος

Ηλεκτρονικά …επισκέπτονται οι 2.500 ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ Κορινθίας (δημοτικοί υπάλληλοι της Κορίνθου) τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους, αφού από τις 3 Οκτωβρίου, λειτουργεί πιλοτικά ένα σύστημα με μια «έξυπνη κάρτα» που εφαρμόζει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ Μιχάλη Κούτρα, το πιλοτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να οδηγήσει τον Οργανισμό από την εποχή του βιβλιαρίου ασθενείας στην εποχή μιας έξυπνης κάρτας που θα διευκολύνει τις συναλλαγές των ασθενών με τις υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στη θωράκιση της υγείας των ασφαλισμένων, την διαρκή επικαιροποίηση του μητρώου ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, την καταπολέμηση της απάτης και της σπατάλης, την κατάργηση της ετήσιας θεώρησης του ασφαλιστικού βιβλιαρίου, την καταγραφή των κινήσεων των ασφαλισμένων μέσα στο σύστημα υγείας για τον σχεδιασμό των απαραίτητων πολιτικών υγείας, τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των παρόχων υπηρεσιών υγείας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού.

Η κάρτα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τρομακτικές εξοικονομήσεις πόρων από αναλώσιμα, καταργώντας το χαρτί στις διάφορες συναλλαγές, ενημερώνει ταυτόχρονα τον οργανισμό για χρήση όταν έχει λήξει η ισχύς της ασφάλισης, ενώ μπορεί να αποτελέσει τον προπομπό για την καθιέρωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, χωρίς να περιέχει απόρρητες πληροφορίες που θα παραβίαζαν το ιατρικό απόρρητο.

Σϋμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Βλάση Σφυρόερα, σήμερα το κόστος κάθε συνταγής υπερβαίνει το ένα ευρώ για την διαχείρισή της, ποσό το οποίο μηδενίζεται με τη χρήση της κάρτας.

Από το αντίστοιχο σύστημα στη Γαλλία η εξοικονόμηση φθάνει το 1,5 δις. ευρώ για 60 εκ. πολίτες. Αντίστοιχα στη Σουηδία, οι γιατροί λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος περίθαλψης, εξοικονομούν 100 ώρες ετησίως έχοντας απεμπλακεί από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο κ. Σφυρόερας σε σύντομο απολογισμό του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τόνισε πως σε κανένα άλλο αντίστοιχο σύστημα παγκοσμίως δεν έχει σημειωθεί διείσδυση σε ποσοστό 92% του συνόλου των συνταγών που εκτελούνται ηλεκτρονικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επισήμανε πως “το μέσο κόστος ανά συνταγή έχει μειωθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, εξοικονομώντας 30 εκ. ευρώ το μήνα ή 300 εκ περίπου το χρόνο, ενώ η εξοικονόμηση με την εισαγωγή της τιμής αναφοράς του φαρμάκου υπολογίζεται στα 14 εκ. ευρώ το μήνα”.