ΥΓΕΙΑ

Αρνί ή κατσίκι αυτό το Πάσχα;

Αρνί ή κατσίκι αυτό το Πάσχα;

Το δίλημμα για τη σούβλα της Κυριακής δεν πρέπει να κρίνεται μόνο βάσει των τιμών της κρεαταγοράς. Από τη διατροφική ματιά, έχει σαφή νικητή...

Ας μιλήσουμε με όρους Champions League. Αν η σούβλα ήταν το τρόπαιο του τελικού της Κυριακής του Πάσχα, τότε το κατσίκι θα έβγαινε ο μεγάλος νικητής. Για κάποιους είναι θέμα γεύσης αλλά για τους περισσότερους είναι θέμα υγιεινής διατροφής.

Σ' αυτόν τον τομέα, η σύγκριση του αρνιού με το κατσίκι δεν αφήνει πολλά περιθώρια συζήτησης. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι οι περισσότεροι σεφ υποστηρίζουν ότι ένα σωστά προετοιμασμένο και άψογα ψημένο αρνί μπορεί να δώσει γεύσεις πολλά επίπεδα πάνω από του κατσικιού. Αν δεν είστε σπουδαίος μάγειρας ή ψήστης, πάντως, επιλέξετε κατσίκι. Και μεγάλη διαφορά στη γεύση δεν θα καταλάβετε, αλλά –το κυριότερο- θα επιβαρύνετε λιγότερο την υγεία σας.

Γιατί, όμως, λέμε ότι το κατσίκι είναι πιο υγιεινό; Κατ' αρχάς ας μετρήσουμε τις θερμίδες: Το αρνί έχει 375 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι έχει 110. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Και, θεωρώντας δεδομένο ότι μετά και τα κρασάκια που θα έχετε κατεβάσει παρέα με το κρέας της Λαμπρής είναι απίθανο να πάτε για γυμναστική, τότε το πιο πιθανό είναι ότι τις παραπανίσιες αυτές θερμίδες θα αργήσετε να τις κάψετε.

Πάμε όμως και στις βλαπτικές ουσίες: Το αρνί είναι γεμάτο κορεσμένα λίπη και έχει μπόλικες πουρίνες (που αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα -κάτι που δεν θέλετε). Το αρνί, βέβαια, δεν είναι το χειρότερο κρέας που μπορείτε να φάτε. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης, ενώ διαθέτει και μπόλικη βιταμίνη Β12, αλλά και σελήνιο (που σας βοηθάει στην... αναπαραγωγή του είδους σας).

Όμως το κατσίκι νικάει κατά κόρον και εδώ. Περιέχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες: Μπόλικο συνένζυμο Q10 που καταπολεμάει την χοληστερόλη (κι άρα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές). L-καρνιτίνη που έχει μεγάλη λιποδιαλυτική δράση. Και τέλος λινολεϊκό οξύ που κάνει την ίδια δουλειά με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για όσους είναι υπέρβαροι.

Όσον αφορά στις τιμές, συνήθως το κατσίκι είναι μισό με ένα ευρώ ακριβότερο το κιλό. Αν η αγορά φέτος κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και πρόπερσι, θα πρέπει να υπολογίζετε από 9 με 10,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και από 9,5 με 11 για το κατσίκι.