ΥΓΕΙΑ

Τράπεζα Μυελού των οστών: ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα

Τράπεζα Μυελού των οστών: ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα

Σημαντική εξοικονόμηση όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται στην χώρα μας από την δημιουργία της τράπεζας Εθελοντών Μυελού των οστών, της Ογκολογικής Κλινικής «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Αυτό τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου σήμερα, στην Ογκολογική Μονάδα, με αφορμή την έναρξη της διαφορετικής αυτής τράπεζας.

H πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τόνισε ότι η τράπεζα έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας και γενικότερα στον χώρο της υγείας.

Ανέφερε ότι ξεκινάμε μία μεγάλη εκστρατεία, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι δότες και απηύθυνε εθνικό κάλεσμα. Ήδη η πρώτη δωρεά 58.000 ευρώ βρίσκεται στα ταμεία της τράπεζας. Σύμφωνα με την κυρία Βαρδινογιάννη, το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό, κυμαίνεται από 15.000- 30.000 ευρώ, ποσό αβάσταχτο, και για τους πολίτες και για το ασφαλιστικό σύστημα.

Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών, απαιτείται μία μικρή διαδικασία ανώδυνη και όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης, τότε θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για την λήψη και αμέσως μετά ο εθελοντής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην εργασία του. Δότης μπορεί να γίνει κάποιος από 18-45 ετών, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο 1 στους 4 βρίσκει συμβατό δότη μέσα από την οικογένειά τους.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή Πρωτοβουλία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είναι πραγματικά κάτι που έλειπε. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο -και παιδιά και ενήλικες. Το Υπουργείο Υγείας είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με ό,τι μας ζητηθεί, για να είναι -όσο γίνεται- πιο επιτυχημένη».

Ο διοικητής του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία κ. Εμμανουήλ Παπασάββας έκανε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και στα οφέλη της λειτουργίας της Τράπεζας, ενώ ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών κ. Στέλιος Γραφάκος, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί κάποιος που επιθυμεί να γίνει δότης. Ειδικότερα, είπε:

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 23 εκατ. δότες, ενώ η χώρα εκείνη που είναι εξαιρετικά μπροστά στο θέμα αυτό, είναι η Κύπρος με 130.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου, δεν λείπει η ευαισθησία αλλά η ενημέρωση. Στην χώρα μας πραγματοποιούνται 80 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων που κοστίζουν 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο διάσημος καρδιοχειουργός Μαγκντί Γιακούμπ, επεσήμανε ότι είναι προνόμιο και τιμή να βρίσκεται σήμερα στην παρουσίαση της τράπεζας την ιστορική αυτή ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν δώρο ζωής και ελπίδας, ενώ χαρακτήρισε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ηγέτη σε θέματα ανθρωπισμού.

Μετά το τέλος των ομιλιών, έγινε η παρουσίαση των δύο πρώτων τηλεοπτικών ενημερωτικών μηνυμάτων για την τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών, όπου ο Αγγελιοφόρος της Ελπίδας Σάκης Ρουβάς καλεί το κοινό να συμβάλλει στο νέο όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ.

Ο Σάκης Ρουβάς, παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη που του έδωσε την ευκαιρία να ανήκει στην αγκαλιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα εκεί για να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στο έργο του Συλλόγου, και προσφέρθηκε να γίνει ο πρώτος εθελοντής δότης της Τράπεζας.

Πηγή: onmed.gr