ΥΓΕΙΑ

Οι πασχαλινές λιχουδιές… με μέτρο

Οι  πασχαλινές λιχουδιές… με μέτρο
Τις γιορτές χαλαρώνουμε και συνήθως τρώμε περισσότερο...

Τις γιορτές χαλαρώνουμε και συνήθως τρώμε περισσότερο. Αν όμως απολαύσουμε τις πασχαλιάτικες λιχουδιές με σωστό τρόπο δεν θα έχουμε το φόβο ότι επηρεάζεται το βάρος και το λίπος του σώματος μας.

Φυσικά «πρωταγωνιστικό ρόλο» στο τραπέζι της Λαμπρής κρατούν το αρνί, το κατσίκι και το κοκορέτσι. Είδη κρέατος πλούσια σε πρωτεΐνες, υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Το κατσίκι βέβαια αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος. Το ψήσιμο στα κάρβουνα από τη μία νοστιμεύει το κρέας, από την άλλη όμως το εμπλουτίζει με καρκινογόνες ουσίες γι’ αυτό και το ψήσιμο στο φούρνο υπερτερεί συγκριτικά από άποψη υγείας.

Όσον αφορά στο κλασσικό πιάτο της Ανάστασης, τη μαγειρίτσα, η οποία περιλαμβάνει εντόσθια αρνιού και διάφορα χορταρικά, είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Τα εντόσθια, όμως κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθότι περιέχουν πολλά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Ένα πιάτο λοιπόν μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά…

Σημαντική θέση στο πασχαλιάτικο μενού έχουν και τα κόκκινα αβγά, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί ή τσουρέκι για πρωινό ή απογευματινό, ή να κάνουμε το βράδυ μια σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί και ψωμί. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τις πασχαλιάτικες λιχουδιές, το τσουρέκι, τα κουλούρια και τα σοκολατένια αβγά.

Είναι για παράδειγμα υπερβολή να φάμε μισό τσουρέκι τη φορά, ας περιοριστούμε στη 1 με 2 φέτες για πρωινό ή απογευματινό σε συνδυασμό με γάλα ή καφέ αντίστοιχα, όπως και με τα κουλούρια (2 -3).

Λίγη σοκολάτα τέλος ποτέ δεν βλάπτει και μάλιστα η σοκολάτα υγείας που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Δεν χρειάζεται όμως να φάτε ολόκληρο το σοκολατένιο αυγό!