ΥΓΕΙΑ

Οι «παρεξηγημένες» αιμορροΐδες και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οι «παρεξηγημένες» αιμορροΐδες και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Δεν είναι πάθηση, αλλά φυσιολογική μάζα από αρτηρίες και φλέβες.

Οι αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση, όπως πιστεύουν λανθασμένα οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά αγγειακές μάζες που αποτελούνται από μικρές αρτηρίες και φλέβες. Βρίσκονται φυσιολογικά στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, σχηματίζουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα: τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Τότε που είναι το πρόβλημα;

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο www.proctoclinic.gr στην ενότητα για τις αιμορροΐδες το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι αιμορροΐδες «παραμορφώνονται» μέσα ή έξω από τον πρωκτό.

Κι από εκεί που μας βοηθούσαν να έχουμε εγκράτεια στο έντερο και στεγανοποίηση στον πρωκτό, καταλήγουν να μας ενοχλούν ή ακόμη χειρότερα να μάς προκαλούν αιμορραγία και πόνο. Τότε κάνουμε λόγο για μη φυσιολογικές αιμορροΐδες ή για πάθηση των αιμορροΐδων. Μια κατάσταση που ποτέ δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια, αλλά που επηρεάζει καθορίστηκα την καθημερινότητα μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση του προβλήματος;

• χρόνια δυσκοιλιότητα
• κύηση/τοκετός
• βαριά εργασία που συντελεί στη συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
• κληρονομική προδιάθεση
• καθιστική ζωή και παχυσαρκία
• παρατεταμένη ορθοστασία
• ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής.

Γιατί αφήνουμε το πρόβλημα να μας ενοχλεί;

Είναι το σημείο που κάνει τη διαφορά. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς προτιμούν να υποφέρουν –μην έχοντας βέβαια καμία ελπίδα βελτίωσης- παρά να πάνε να εξεταστούν σε εκείνο το σημείο! Όχι μόνο γιατί ντρέπονται, αλλά και γιατί φοβούνται τις δυσάρεστες επιπλοκές που μπορεί να έχει το χειρουργείο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, έχει από καιρό αντικαταστήσει το μαχαίρι και την επώδυνη αφαίρεση των αιμορροΐδων με νέες θεραπείες, ασφαλείς και ανώδυνες. Καιρός είναι να αντικατασταθούν και κάποιες παρωχημένες αντιλήψεις από την αγάπη για το σώμα μας και την πρόληψη για την υγεία μας.

Υπάρχει λύση και είναι ανώδυνη: Αιμορροϊδοπλαστική με Laser

Η πιο εξελιγμένη τεχνική από τις λεγόμενες ανώδυνες (LOGO, THD ή απολίνωση με υπέρηχο) είναι η αιμορροϊδοπλαστική με laser. Μια τεχνική που δεν τραυματίζει (δεν κόβει, δεν αφαιρεί) απλά συρρικνώνει τις αιμορροίδες αφήνοντας άθικτο το έντερο και τον πρωκτό. Η μέθοδος αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική, διαρκεί λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά και διενεργείται υπό ελάχιστη αναισθησία ή μέθη. Δρα απευθείας στο αιμορροϊδικό πλέγμα, προκαλώντας την οριστική συρρίκνωση του, χωρίς να θίγει το βλεννογόνο του εντέρου και χωρίς να προκαλεί μετεγχειρητικές ουλές εντός του πρωκτού. Έτσι ελαχιστοποιούμε τις επιπλοκές και τις παρενέργειες, μηδενίζοντας ταυτόχρονα τις υποτροπές και επιτυγχάνουμε τον βασικό μας στόχο που είναι το μέγιστο αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στην περιοχή του πρωκτού. Μετά την επέμβαση δεν απαιτείται νοσηλεία, οπότε ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν και από την επόμενη ημέρα μπορεί να ξεκινήσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η αιμορροιδοπλαστική με Laser πιστεύουμε πως είναι η ασφαλέστερη θεραπεία με μόνιμο αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.proctoclinic.gr