ΥΓΕΙΑ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Κουρουμπλής: Αυτές είναι οι πρώτες προτεραιότητες στην Υγεία

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Κουρουμπλής: Αυτές είναι οι πρώτες προτεραιότητες στην Υγεία

Το ζήτημα των ανασφάλιστων, αλλά και οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε τομείς , όπως το φάρμακο είναι στις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας στο Mega, είπε ότι θα στείλει αίτημα σήμερα, Τετάρτη (28/01/2015) στα νοσοκομεία, ώστε μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες να τον ενημερώσουν, μέσω απολογιστικών στοιχείων, για την κατάσταση τους και τις ανάγκες τους.

Όσον αφορά τα φάρμακα, ο κ. Κουρουμπλής εκτίμησε ότι με την παρέμβαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα προκύψουν αρκετά οφέλη.

Όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η πολιτική της μείωσης του κόστους για το φάρμακο, ο νέος υπουργός Υγείας απάντησε: «Το φάρμακο έχει περιθώρια, μέσα από τη επιστροφή του rebate, αλλά σε άλλη βάση και όχι σε αυτή που ήταν μέχρι σήμερα».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει τι δυνατότητες υπάρχουν.

«Οι κλινικές μελέτες στο Βέλγιο, που είναι μία χώρα στο ίδιο μέγεθος, προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ. Και εδώ δίνουν μόνο 80 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί, λοιπόν, οι πολυεθνικές όλα αυτά τα χρόνια εδώ να εισπράττουν όλα αυτά τα λεφτά και να μην κάνουν έρευνα εδώ. Είναι ένας τομέας που θέλει επαναπροσδιορισμό».

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα μειώσει κι άλλο τη δαπάνη του φαρμάκου, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Όχι. Θα κάνουμε άλλο πράγμα. Όταν δεν τους μειώνεται η αρχική τιμή σε μια χώρα που έχει κρίση, πρέπει να ζητήσεις και δικές τους συνεισφορές. Διότι η τιμή που έχουν εδώ επηρεάζει την τιμή τους σε άλλες 16 χώρες. Έχεις, λοιπόν, περιθώρια να τους πεις κάποια πράγματα».

Σχετικές ειδήσεις