ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση ΕΙΝΑΠ-Ξανθού: Σταδιακά η αποπληρωμή των εφημεριών

Συνάντηση ΕΙΝΑΠ-Ξανθού: Σταδιακά η αποπληρωμή των εφημεριών

Άμεση καταβολή των απλήρωτων εφημεριών ζήτησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, η οποία συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ, από τις 10:00 έως τις 15:00 της Παρασκευής 8 Μαΐου.

Ο Ανδρέας Ξανθός δεσμεύθηκε ότι από τις 27 Μαΐου θα ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή των εφημεριών-υπερωριών για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, δεν είναι σαφής ο χρονικός ορίζοντας κατά τον οποίο θα ολοκληρωθεί η καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό που θα εκταμιευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, είχε διαβεβαιώσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι στις 23 Μαΐου θα εκταμιευθεί κονδύλι για να ξεκινήσει η αποπληρωμή τω εφημεριών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος του.

«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να πάρετε τα χρήματά σας το συντομότερο δυνατό» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ. Στη συνάντηση, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έθεσαν και άλλα φλέγοντα θέματα όπως το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και των προσλήψεων.

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι προχωρά άμεσα η πρόσληψη 2.000 επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί και η πρόσληψη άλλων 1.095 για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ και να προχωρήσουν μέσα στο χρόνο οι προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας όλης της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν στον υπουργό ότι έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και τον κάλεσαν να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1 δισ. ευρώ για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το ποσό αυτό είναι απαραίτητο καθώς μόνο στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύθηκαν εφαρμόζοντας τις διατάξεις της εγκυκλίου Βορίδη 240 ανασφάλιστοι, το κόστος των οποίων κυμάνθηκε γύρω στις 540.000 ευρώ.

«Αναλογιστείτε ποιο θα είναι το κόστος για την κάλυψη των ανασφάλιστων από εδώ και στο εξής σε όλη τη χώρα», τόνισε ο κ. Σιώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι οι ανασφάλιστοι παραμένουν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και όσον αφορά την πρότασή τους για την έκτακτη επιχορήγηση, αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η ΕΙΝΑΠ στις 14 Μαΐου συμμετέχει στην κινητοποίηση φορέων της Δυτικής Αθήνας για τη δημόσια υγεία, ενώ για τις 20 Μαΐου έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Σχετικές ειδήσεις