ΥΓΕΙΑ

Κουρουμπλής: Πρέπει να απαλλάξουμε τα Βαλκάνια από εχθρότητες

Κουρουμπλής: Πρέπει να απαλλάξουμε τα Βαλκάνια από εχθρότητες

Έκκληση να απαλλαγούν οι χώρες της βαλκανικής από «νέους πολέμους και εχθρότητες», απηύθυνε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, από το βήμα του 20ου Συνεδρίου Βαλκανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής (ΒΕΣΙ), η τελετή έναρξης του οποίου πραγματοποιήθηκε απόψε (8/6/2015) στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κουρουμπλής απηύθυνε την παραπάνω έκκληση σε διακόσιους πενήντα αξιωματικούς του Υγειονομικού Σώματος, από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Φρουράς Αξιωματικών, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο συνέδριο.

«Οφείλουμε όλοι οι λαοί της βαλκανικής να εργαστούμε με ειλικρίνεια και να οργανώσουμε τη λεγόμενη κοινωνική άμυνα. Να συμβάλλουμε στην ποιότητα των συστημάτων υγείας στις χώρες μας», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι σχεδιάζει να οργανώσει συνάντηση των υπουργών Υγείας, από όλες τις βαλκανικές χώρες, με στόχο – όπως υπογράμμισε – να εμπεδωθούν αισθήματα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.

Σκοπός του συνεδρίου της ΒΕΣΙ είναι η ανταλλαγή απόψεων και ιατρικών γνώσεων μεταξύ των κρατών - μελών, σε θέματα στρατιωτικής ιατρικής, προληπτικής ιατρικής, διαχείρισης τραύματος, μαζικών απωλειών υγείας, επείγουσας ιατρικής, παθολογικής και χειρουργικής, αεροπορικής και καταδυτικής ιατρικής, ψυχικής υγείας, νοσηλευτικής, κτηνιατρικής, κλινικής έρευνας και μελέτης.

Η ΒΕΣΙ ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της 2ης Συνόδου στη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο του 1994, μεταξύ των Βαλκανικών κρατών της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Το 2008 υπογράφηκε η ένταξη της Σερβίας ως πλήρες μέλος, ενώ το 2009 έγινε αποδεκτή η αίτηση της Αλβανίας ως νέο μέλος.

Το κύριο θέμα του 20ου Συνεδρίου είναι «20 χρόνια ΒΕΣΙ. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Κατά τη διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν, πέρα από τις συνεδρίες, δύο στρογγυλές τράπεζες με θεματολογίες: «Αίτια δευτεροπαθούς υπέρτασης σε νεαρές ηλικίες των Ενόπλων Δυνάμεων» και «Οι κυριότερες ζωοανθρωπονόσοι, απειλή για τη δημόσια υγεία», όπου θα συμμετέχουν ομιλητές και σχολιαστές από όλα τα κράτη - μέλη.

Επίσης, θα λάβει χώρα σεμινάριο, με αντικείμενο τη ρεαλιστική προσομοίωση αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων υπό στρεσογόνου περιβάλλοντος, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής διαφόρων δεξιοτήτων αντιμετώπισης. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία για τους μαθητές των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών Υγειονομικού, καθώς και σύσκεψη των διευθυντών υγειονομικού των κρατών μελών, στην οποία θα συζητηθεί η περιοδική προληπτική υγειονομική εξέταση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

Στo συνέδριο συμμετέχει, επίσης, και αντιπροσωπεία δέκα αξιωματικών της 30ης Ταξιαρχίας Υγειονομικού των ΗΠΑ, με έδρα το Sembach της Γερμανίας.

Σχετικές ειδήσεις