ΥΓΕΙΑ

Λιγότερη γραφειοκρατία υπόσχεται το σχέδιο για τις επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Λιγότερη γραφειοκρατία υπόσχεται το σχέδιο για τις επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, έχει τεθεί το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τους «Υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών)».

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με το προτεινόμενο σχέδιο, αποσκοπεί στην απλούστευση διαδικασιών, την άρση εμποδίων και τη μείωση της γραφειοκρατίας με προτεραιότητα πάντα την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Στην κατάρτιση του σχεδίου λήφθηκαν υπόψη τα νέα δεδομένα στην αγορά των επιχειρήσεων, καθώς και αιτήματα πολλών σωματείων και συναφών ομοσπονδιών, φορέων και υπηρεσιών. Το επικαιροποιημένο πλαίσιο αφορά, εκτός από τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Το νέο σχέδιο εστιάζει κυρίως στον έλεγχο των επιχειρήσεων για:

• Την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον.
• Την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων.
• Την τήρηση των όρων περιβαλλοντικής υγιεινής.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει αναλάβει να εκπονήσει, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, και να συντονίσει στο πλαίσιο του νόμου 4336/2015 όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας ως τον Ιούνιο του 2016. Τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθούν προς νομοθέτηση, και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς, οι νομικές διατάξεις που περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο αδειοδοτικό καθεστώς της βιομηχανίας τροφίμων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σχετικές ειδήσεις