ΥΓΕΙΑ

Η σκοτεινή πλευρά της απόλαυσης του σεξ

Η σκοτεινή πλευρά της απόλαυσης του σεξ

Η σεξουαλική μας ζωή αποτελεί δείκτη σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας. Ουσιαστικά, η ερωτική επαφή ωφελεί την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, χάρη στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τις βαθιές αναπνοές.

Της Σοφίας Μαυραντζά

Επιπλέον, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που επηρεάζει την ερωτική διάθεση και των δύο φύλων, ενώ δυναμώνει τους μυς και τα οστά. Με λίγα λόγια, το σεξ ωφελεί την υγεία, ενώ ταυτόχρονα μας κάνει πιο κοινωνικούς.

Ωστόσο, υπάρχει και η... πίσω όψη του νομίσματος, οι κίνδυνοι και τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τη σεξουαλική επαφή. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά στις σεξουαλικές μας συνήθειες γεννάται. Πόσο ελεύθεροι μπορούμε να νιώθουμε στις ερωτικές μας επαφές;

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ο αριθμός των εκτρώσεων ετησίως στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στις 300.000, με τις 40.000 εξ αυτών να αφορούν σε κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Μία έκτρωση ανεξάρτητα από το πόσο θα «ματώσει» την τσέπη ενός ζευγαριού, σημαντικότερο είναι το πόσο θα «κοστίσει» σε αυτή τη σχέση και κυρίως στην ψυχολογία της γυναίκας που υποβλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία.

Η σεξουαλική ζωή σε ένα ζευγάρι ενδεχομένως αποτελεί μία καθημερινότητα, όμως μέσα σε αυτή την καθημερινότητα θα πρέπει οι ρυθμοί να κυλούν χωρίς απρόβλεπτες εξελίξεις, κυρίως για να μη διαταράσσεται η ίδια η σχέση του ζευγαριού. Το σεξ είναι απόλαυση, φέρνει δυο ανθρώπους πιο κοντά, ενώνει και γεφυρώνει, είναι εκείνη η στιγμή που το ζευγάρι έχει αποκλειστικά το δικό του χρόνο, αποζητώντας την πλήρη απόλαυση. Αρκετά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν προφυλακτικό, για μεγαλύτερη απόλαυση ή/και για οικονομία. Και τότε έρχεται η στιγμή που το σεξ μπορεί να δείξει τη σκοτεινή του πλευρά.

Λύση για την ξεκάθαρη απόλαυση του σεξ αποτελεί η αντισύλληψη. Μια από τις αντισυλληπτικές μεθόδους όπως π.χ. το χάπι ή ο δακτύλιος που συνιστούν τα πλέον διαδεδομένα μέσα για τον οικογενειακό προγραμματισμό μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, να επιτρέψουν σε ένα ζευγάρι να χαρεί τον έρωτα ελεύθερα, έχουν τη δυνατότητα να κάνει μία γυναίκα να νιώσει σίγουρη για τον εαυτό της, θέτοντας στόχους και προσπαθώντας συνεχώς να τους κατακτήσει.

Η πρόληψη μιας εγκυμοσύνης είναι το Α και το Ω για ένα ζευγάρι που έχει επιλέξει να μην κάνει παιδιά, είτε γιατί ήδη διαθέτει, είτε διότι δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή. Μία γυναίκα προστατεύοντας τον εαυτό της, προστατεύει αυτόματα τη σχέση της και κυρίως την προσωπική της ισορροπία.

Αρκεί να θυμίσουμε πως ο ερωτικός σύντροφος δεν πρέπει να φροντίζει μόνο για την ευχαρίστηση του άλλου αλλά και για την υγεία του. Είναι σημαντικό να μιλήσετε για τις σεξουαλικές σας ανάγκες παρέα με το σύντροφό σας, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να τρώτε καλά και να έχετε την απαραίτητη ξεκούραση, για μία υγιή σεξουαλική ζωή.

Σχετικές ειδήσεις