ΥΓΕΙΑ

Οικονόμου: Υπό διάλυση η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Οικονόμου: Υπό διάλυση η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Ερώτηση για την υποστελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και συγκεκριμένα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Βασίλης Γιόγιακας, προς τον υπουργό Υγείας.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε εκ νέου πρόβλημα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί άνω των 85 νεφροπαθών σε εβδομαδιαία βάση, με την αποχώρηση ενός αποσπασμένου νεφρολόγου. Αποτέλεσμα είναι η Μονάδα να μείνει για δεύτερη φορά μετά τον Μάρτιο του 2015, με μια μόνο νεφρολόγο, η οποία όπως είναι ευνόητο, αδυνατεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των ασθενών.

Μάλιστα ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κέρκυρας με επείγον έγγραφό του (αρ.πρωτ. Σ.Ν.Κ.:ΕΞ 02/17 από 20- 2 - 2017) προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, το οποίο κοινοποιεί στην αρμόδια 6η ΥΠΕ, χαρακτηρίζει «άκρως παράνομη και επικίνδυνη» την λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, τονίζοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας τριών νεφρολόγων.

Επίσης, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κέρκυρας καταγγέλλει έλλειψη νοσοκόμων – τραυματιοφορέων, ανυπαρξία συντήρησης του συνόλου των υποδομών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, καθώς και έλλειψη της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, π.χ. μη ύπαρξη τουαλετών για ΑΜΕΑ, με αποτέλεσμα να βιώνουν οι ασθενείς «εξευτελιστικές καταστάσεις» όπως αναφέρει.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές της ΝΔ ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

1. Έχετε ενημερωθεί για το κατεπείγον ζήτημα της έλλειψης του αναφερόμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, το οποίο δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των νεφροπαθών και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

2. Τι προτίθεστε να πράξετε για τις καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας που αναφέρονται στην έλλειψη τραυματιοφορέων, στην ανυπαρξία συντήρησης του συνόλου των υποδομών της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΚ, καθώς και στην έλλειψη της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, ώστε οι ασθενείς να μην βιώνουν «εξευτελιστικές καταστάσεις»;

Σχετικές ειδήσεις