ΥΓΕΙΑ

Η καλή μέρα ξεκινά με ένα καλό πρωινό

Η καλή μέρα ξεκινά με ένα καλό πρωινό
Διατροφικές συστάσεις και προτάσεις για καλύτερη επιλογή τροφίμων στο σχολείο, δίνει ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της σωστής διατροφής ...

Διατροφικές συστάσεις και προτάσεις για καλύτερη επιλογή τροφίμων στο σχολείο, δίνει ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της σωστής διατροφής και της ασφάλειας των τροφίμων στα σχολεία.

Ξεκινήστε τη μέρα σας τρώγοντας ένα καλό πρωινό (κατά προτίμηση στο σπίτι), συστήνει ο ΕΦΕΤ και αναφέρει ότι στο σχολείο το κολατσιό πρέπει να περιλαμβάνει κάποια από τα είδη του κυλικείου, που είναι σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αναφέρει ότι η καθημερινή διατροφή των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (πχ γάλα, γιαούρτι) χαμηλά σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου στη διατροφή. Η περιεκτικότητα ασβεστίου στο γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι η ίδια με αυτή στο πλήρες γάλα.
  • Φρούτα (κατά προτίμηση εποχιακά φρέσκα φρούτα). Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Μπορείτε να εντάξετε επίσης στο κολατσιό έναν φυσικό χυμό.
  • Στo σάντουιτς ή στο τοστ προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, διότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ψωμί. Καλή επιλογή σνακ αποτελεί επίσης και το σουσαμένιο κουλούρι, καθώς και άλλα προϊόντα που περιέχουν σουσάμι (όπως το παστέλι) αλλά και ξηρούς καρπούς.

Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά ποτά που είναι υψηλά σε σάκχαρα και θερμίδες, καθώς και πολλά γλυκίσματα. Μειώνοντας την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, μειώνετε τον κίνδυνο τερηδόνας και παχυσαρκίας.