ΥΓΕΙΑ

Μητρώο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Μητρώο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργείται μητρώο ασθενών καρκίνου του θυρεοειδούς, η συχνότητα του οποίου παρουσιάζει αύξηση, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η οποία ανέλαβε να εκπονήσει το πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων τις οποίες κάνουν οι ενδοκρινολόγοι στα ενδοκρινολογικά τμήματα των νοσοκομείων και στα ιατρεία τους.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, το οποίο διοργανώνει από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2018 η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, στη Θεσσαλονίκη.

Η καταγραφή έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, ενώ η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία έχει πάρει σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Οι ενδοκρινολόγοι που συμμετέχουν, δηλώνουν μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας τις διαγνώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν κάνει. Πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Ζαδάλλα Μούσλεχ σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου.

Στο συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE), θα παρουσιαστούν 130 εργασίες που έχουν εκπονηθεί από Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με ειδικούς από το εξωτερικό, θα γίνουν 15 ομιλίες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και θα απονεμηθούν συνολικά οκτώ βραβεία.

Στο καθαρό μήνυμα των επιστημονικών εξελίξεων στην Ενδοκρινολογία, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και το Μεταβολισμό, που θα δώσει το συνέδριο, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη. Σύμφωνα με την ίδια, η καθηγήτρια κ. Αλεβιζάκη θα μιλήσει για τις καινούργιες θεραπείες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασία των ενδοκρινών αδένων (90%). Αντιστοιχεί στο 1%-2% των συμπαγών νεοπλασμάτων με ετήσια παγκόσμια επίπτωση που κυμαίνεται από 0,5 έως 10 νέους ασθενείς το έτος ανά 100.000 κατοίκους. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 45-50 έτη και εμφανίζεται πολύ σπάνια σε άτομα νεότερα των 16 ετών. Στην Ελλάδα η επίπτωση κυμαίνεται στους 1,6 νέους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο η επίπτωσή του έχει αυξηθεί σημαντικά χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση της θνητότητας.

«Εμπειρογνώμονες ενδοκρινολόγοι στα θέματα των όγκων της υπόφυσης, όπως ο καθηγητής Andrea Giustina, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής εταιρείας και η καθηγήτρια C. Schalin-Jantti, υπεύθυνη για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ενδοκρινολόγων στην Ευρώπη, θα μιλήσουν για τα νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της μεγαλακρίας και των επιθετικών όγκων της υπόφυσης (Guidelines on aggressive pituitary tumors C. Schalin-Jantti)», συμπλήρωσε η κ. Διαμάντη-Κανδαράκη.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τη Βιταμίνη D

Στην έλλειψη βιταμίνης D στις μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Μούσλεχ. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων εξέδωσε για πρώτη φορά κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των Ελλήνων που εμφανίζουν σημαντική ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Τα σπάνια μεταβολικά νοσήματα είναι μία ακόμα θεματική που θα συζητηθεί στο συνέδριο. Εμφανίζονται συνήθως σε νεογνά και παιδιά και το ποσοστό τους στην Ελλάδα αγγίζει το 7%, σύμφωνα με την ειδική γραμματέα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διευθύντρια Ενδοκρινολογικού τμήματος στο ΓΝ Κρατικό Νίκαιας Αγ. Παντελεήμων, Γεωργία Κάσση.

«Έχουμε 10.000 ένζυμα στον οργανισμό μας κι από αυτά έχουμε αναγνωρίσει μόλις τα 588. Όταν κάποια από τα 10.000 ένζυμα δεν υπάρχουν στον οργανισμό μας, τότε μπορεί να εκδηλωθεί ένα σπάνιο μεταβολικό νόσημα. Στο συνέδριο θα μιλήσει ο καθηγητής Tim Barrett, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτών των νοσημάτων», εξήγησε η κ. Κάσση και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει το θάνατο ενός νεογνού ή ενός παιδιού και να το βοηθήσει να ζήσει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή τηρώντας φυσικά αυστηρούς κανόνες διατροφής. Μια εξέταση αίματος για την αναζήτηση συγκεκριμένων ενζύμων, μας επιτρέπει να διαγνώσουμε εάν κάποιος πάσχει από μεταβολικό νόσημα» δήλωσε η κ. Κάσση.

Σχετικές ειδήσεις