Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: 15χρονος εφηύρε συσκευή που αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Newsbomb

Ο Kenneth Shinozuka από την Ιαπωνία δεν είναι ένας συνηθισμένος έφηβος. Ζώντας από μικρή ηλικία με τον παππού του, ο οποίος με το πέρασμα των ετών ανέπτυξεΑλτσχάιμερ, έμαθε να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις της συμβίωσης με έναν ασθενή με τη συγκεκριμένη νόσο.

Όταν μια νύχτα, ένας αστυνομικός χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι τους και ο 15χρονος είδε στην πόρτα να τον συνοδεύει ο παππούς του, ο οποίος είχε σηκωθεί και περιφερόταν στους δρόμους χωρίς να θυμάται πού βρίσκεται, ο Kenneth αποφάσισε να βρει τρόπο να μην επαναληφθεί αυτό.

Έψαξε, αλλά δεν βρήκε στην αγορά καμία συσκευή και κανένα τρόπο για να ειδοποιούνται άμεσα οι συγγενείς ενός ασθενή με Αλτσχάιμερ, για τις στιγμές που εκείνος/η αρχίζει να περιφέρεται μακριά από την εστία του.

Έτσι, επινόησε και κατασκεύασε ο ίδιος μια τέτοια συσκευή ειδοποίησης. Πρόκειται για έναν αισθητήρα πίεσης που μπαίνει στις κάλτσες του ασθενή. Κάθε φορά που αυτός σηκώνεται, ο αισθητήρας ενεργοποιείται. Αυτόματα αποστέλλεται ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο κάποιου συγγενή που ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει σηκωθεί και ίσως έχει αρχίσει να απομακρύνεται.

Με αυτό τον τρόπο, ο 15χρονος Kenneth κατάφερε να βρει νέες ισορροπίες στην καθημερινότητά τους με τον παππού του και εξασφάλισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξανά εκείνος να απομακρυνθεί από το σπίτι χωρίς να είναι ενήμερος ο ίδιος.

Ο Kenneth ήρθε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με την Alzheimer's Association και η εφεύρεσή του, με την ονομασία “Safe Wander”, είναι ήδη διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους με συγγενή που έχει Αλτσχάιμερ.

Περισσότερες ειδήσεις για την υγεία στο onmed.gr