Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κόρνφορθ χημικός: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά σήμερα η Google (vid)

Newsbomb

Τζον Κόρνφορθ χημικός:Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα και ηGoogleτου έχει αφιερώσει τοσημερινό τηςdoodle.

Ο λόγος για τον Αυστραλό χημικό Τζον Κόρνφορθ, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια.

Ο Τζον Κόρνφορθ γεννήθηκε στο Σίδνεϊ στις 7 Σεπτεμβρίου 1917.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ο Τζον Κόρνφορθ άρχισε να χάνει την ακοή του και ήταν εντελώς κωφός από την ηλικία των 20. Λόγω του προβλήματός του, δεν μπορούσε να ακούσει τις διαλέξεις που πραγματοποιούνταν στις τάξεις του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και έφτιαξε μόνος του τα εγχειρίδια της χημείας!

Τζον Κόρνφορθ χημικός

Μια μοιραία ημέρα στο πανεπιστήμιο, ο Τζον Κόρνφορθ συναντήθηκε με την συνάδελφο χημικό Rita Harradence. Είχε σπάσει μια φιάλη στο εργαστήριο και ζήτησε από τον Τζον Κόρνφορθ να την επισκευάσει. Έτσι άρχισε μια μακρά επαγγελματική και ρομαντική συνεργασία. Το 1939, οι Τζον Κόρνφορθ και Harradence κέρδισαν υποτροφίες για σπουδές στην Οξφόρδη και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Μαζί έγραψαν περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες.

Αργότερα, στην Οξφόρδη, ο Τζον Κόρνφορθ εντάχθηκε στην ομάδα που έκανε σπουδαία βήματα στη μελέτη της πενικιλλίνης. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην προηγούμενη έρευνα του για την τρισδιάστατη δομή (στερεοχημεία) διαφόρων χημικών αντιδράσεων. Το 1975 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για αυτό το έργο.

Ο Τζον Κόρνφορθ και ο συνυποψήφιος Vladimir Prelog μελετούσαν τα ένζυμα που ενεργοποιούν τις αλλαγές στις οργανικές ενώσεις. Τα συμπεράσματά τους άνοιξαν την πόρτα σε πολλές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Το doodle της Google για τον Τζον Κόρνφορθ:

sir john cornforths 100th birthday 4995374627422208.2 2x