Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στη Γαλλία: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Στεφάν Οντράν (Pics+Vids)

Newsbomb

Η Γαλλίδα Στεφάν Οντράν, η ηθοποιός-φετίχ του Κλοντ Σαμπρόλ και πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η γιορτή της Μπαμπέτ» (Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας 1988), πέθανε σήμερα (27/3) σε ηλικία 85 ετών από τις συνέπειες μιας ασθένειας.

«Η μητέρα μου υπέφερε εδώ και κάποιο καιρό. Νοσηλεύθηκε για μια δεκαριά ημέρες και επέστρεψε στο σπίτι της. Έφυγε γαλήνια τη νύκτα γύρω στις 2 το πρωί», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος της, ο Τομά Σαμπρόλ.

Η Στεφάν Οντράν πρωτοεμφανίσθηκε το 1968 στην ταινία «Οι Ελαφίνες» του Κλοντ Σαμπρόλ, που κέρδισε την Αργυρά Άρκτο στο Βερολίνο, και έγινε γρήγορα μια εμβληματική προσωπικότητα του γαλλικού σινεμά της δεκαετίας του 1970.

Στη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, έπαιξε σημαντικούς ρόλους στον «Χασάπη» και τον «Ματωμένο Γάμο» του Κλοντ Σαμπρόλ, με τον οποίο γύρισε συνολικά μια εικοσαριά ταινίες.

Ο ρόλος της στην ταινία «Βιολέτ Νοζιέρ», επίσης του Κλοντ Σαμπρόλ, της χάρισε το 1979 το γαλλικό βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ηθοποιού.
Η Στεφάν Οντράν συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ, την «Κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας», που της χάρισε το 1973 ένα βρετανικό βραβείο BAFTA καλύτερης ηθοποιού. Έπαιξε επίσης στο «Vincent, Francois, Paul et les autres» του Κλοντ Σοτέ.

Στη δεκαετία του 1980, έπαιξε στο «Coup de torchon» του Μπερτράν Ταβερνιέ και σε μερικές ξένες ταινίες όπως «Οι 4 της ηρωικής ταξιαρχίας» (The Big Red One) του Σάμουελ Φούλερ. «Η γιορτή της Μπαμπέτ» του Δανού Γκάμπριελ Άξελ, που βραβεύθηκε το 1988 με το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, της προσέφερε μια εφήμερη επιστροφή στο προσκήνιο.

«Η Στεφάν ήταν καταπληκτική σε ρόλους ελεύθερων και ανεξάρτητων γυναικών, όπως ήταν η ίδια στη ζωή της. Την σκηνοθέτησα στην ταινία "Les Saisons du plaisir" με την Σιλβί Ζολί. Πολλοί σκηνοθέτες ήταν ερωτευμένοι μαζί της, άλλωστε την παντρεύτηκε ο Κλοντ Σαμπρόλ. Ήταν η ηθοποιός φετίχ του. Αγαπήθηκε πολύ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σκηνοθέτης Ζαν-Πιέρ Μοκί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters