Επεισόδια Πολυτεχνείο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από τη μάχη της Πατησίων

Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας –…

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη: Φωτιές, οδοφράγματα και μολότοφ έξω από το ΑΠΘ (vids+pics)

Κουκουλοφόροι έσπασαν θρανία, έβαλαν φωτιές και έστησαν…

Γερμανός άφησε «παγωτό» τον Τσίπρα: «Ήρθατε εδώ για να δείτε κάτι πιο γ@μ...νο από την Ελλάδα;»

Αντιμέτωπος με την πιο άβολη ερώτηση που…

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αφού έβγαλαν «ανίκανο» τον πατέρα τους τώρα βλέπουν αρπαχτικά

Το δικαστικό θρίλερ μεταξύ των αδερφών Αγγελόπουλου…

Σεισμός στην Ηλεία

Σεισμική δόνηση ανησύχησε τους κατοίκους της Ηλείας…

Βιολογικός «Αρμαγεδδών»: Φονικός μύκητας αφανίζει τα βατράχια σε όλο τον πλανήτη (Vid)

Video 1

Τι συμβαίνει με τον μύκητα με την ονομασία Chytrid

Ο θανατηφόρος μύκητας που ευθύνεται για τον αφανισμό των αμφίβιων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο μπορεί να προέρχεται από την ανατολική Ασία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Ο μύκητας με την ονομασία Chytrid έχει εδώ και καιρό αναγνωρισθεί ως η αιτία της εξαφάνισης πολλών ειδών βατράχων και άλλων αμφίβιων σε διάφορες ηπείρους. Ερευνητές στο Imperial College London επισημαίνουν ότι ο φονικός μύκητας προέρχεται από την ανατολική Ασία και τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα μέτρα για τη βιοασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής απαγόρευσης στο εμπόριο αμφιβίων ως κατοικίδιων ζώων για την επιβίωση των ευπαθών ειδών.

11187 421b9ff13e012545c871fff7824cd12a

Ο μύκητας προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται χιτριδιομυκητίαση, η οποία προσβάλλει το δέρμα του ζώου επηρεάζοντας την ικανότητά του να ρυθμίζει τα επίπεδα νερού και ηλεκτρολυτών με αποτέλεσμα να προκαλείται καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δείγματα του παθογόνου οργανισμού που ελήφθησαν από όλον τον κόσμο και προσδιόρισε την αλληλουχία των γονιδιωμάτων από αυτά, συνδυάζοντας τα δεδομένα με γονιδιώματα από προηγούμενες μελέτες για να κάνει μια συλλογή 234 δειγμάτων. Εντοπίστηκαν τέσσερις κύριες γενεαλογικές σειρές του μύκητα, τρεις από τις οποίες είναι διαδεδομένες σε όλον τον κόσμο.

62460 1

Μια τέταρτη γενεαλογική σειρά ανακαλύφθηκε στην Κορέα, σε βατράχια που ζουν στην περιοχή. Η γενιά αυτή περιέχει πολύ περισσότερη γενετική ποικιλομορφία από οποιαδήποτε άλλη γενεαλογία. Περαιτέρω ανάλυση του μύκητα από την Κορέα δεν έδειξε παγκόσμιο ιστορικό εστιών στα γονιδιώματά του, καταδεικνύοντας ότι τα στελέχη του κορεατικού μύκητα ήταν εγγενή στην περιοχή και μοιάζουν περισσότερο με τον πρόγονο όλων των ειδών αυτού του μύκητα.

Οι ερευνητές βγάζουν το συμπέρασμα ότι το φάσμα της νόσου δεν χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν όπως πίστευαν μέχρι τώρα, αλλά επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 50 με 120 χρόνια, συμπίπτοντας με την ταχεία εξάπλωση παγκοσμίως του διηπειρωτικού εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

PHOTO GALLERY