Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Συνέλαβαν έναν από τους βασανιστές του πιλότου που έκαψε ζωντανό το ISIS (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Newsbomb

Ένας από τους υπόπτους για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015-2016 στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Οσάμα Κραγιέμ, αναγνωρίσθηκε από τη βελγική αστυνομία ως ένας από τους δημίους του ιορδανού πιλότου, ο φριχτός φόνος του οποίου στις αρχές του 2015 στη Συρία είχε κινηματογραφηθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και είχε σοκάρει ολόκληρο τον κόσμο.

Η πληροφορία, η οποία δημοσιεύεται από τη βελγική εφημερίδα La Derniere Heure (DH), επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή στην υπόθεση.

«Είναι ακριβές, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι ήταν αυτός», δήλωσε η πηγή για τον Οσάμα Κραγιέμ, σε βάρος του οποίου μπορεί συνεπώς να ασκηθεί δίωξη για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο τζιχαντιστής αυτός, ο οποίος γεννήθηκε το 1992 στη Σουηδία από γονείς Σύρους πρόσφυγες, θεωρείται ύποπτος-κλειδί του τζιχαντιστικού πυρήνα ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι (130 νεκροί) και γι' αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες (32 νεκροί).

Έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες γι' αυτές τις δύο υποθέσεις και είναι φυλακισμένος στο Βέλγιο αφότου συνελήφθη στις 8 Απριλίου 2016 στις Βρυξέλλες.

isis killed jordanian pilot

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, μια οργάνωση μέσω της οποίας ο Κραγιέμ έφυγε το 2014 για να πολεμήσει στη Συρία, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφθαναν στα ελληνικά νησιά.

Ο Οσάμα Κραγιέμ είναι πλέον ύποπτος ότι συμμετείχε στον φόνο του Μάαζ αλ-Κασασμπέχ, ενός πιλότου της ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος κάηκε ζωντανός μέσα σ' ένα κλουβί τον Ιανουάριο του 2015, μερικές ημέρες αφού αιχμαλωτίσθηκε από το ISIS μετά την πτώση του αεροπλάνου του.

3D14C71600000578 4214704 The video showed the captured airman locked in a cage before a t a 139 1486835422171

Σύμφωνα με την DH, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία αναγνώρισε τον εν λόγω τζιχαντιστή ως «έναν από τους δράστες της εκτέλεσης» μέσα σε μια ομάδα στρατιωτών που εμφανίζονταν με καλυμμένο το πρόσωπο στις εικόνες της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο της εκτέλεσης του πιλότου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, είχε προκαλέσει την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας και έκανε την Ιορδανία, μέλος του υπό την Ουάσινγκτον διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, να εντείνει τα πλήγματά της στη Συρία.

Εν είδει αντιποίνων, η Ιορδανία είχε επίσης προχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2015 στην εκτέλεση δύο ιρακινών τζιχαντιστών -η μία ήταν γυναίκα- οι οποίοι ήταν από χρόνια καταδικασμένοι σε θάνατο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)