Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Ανείπωτη τραγωδία με περισσότερους από 830 νεκρούς από τον σεισμό και το τσουνάμι

Newsbomb

Διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες ώρες, ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν την πόλη Παλού της Ινδονησίας την Παρασκευή (28/09), σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σε τουλάχιστον 832 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα (30/09), η ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών, η οποία διευκρίνισε ότι τώρα αποτιμά πως η περιοχή που επλήγη είναι μεγαλύτερη από αυτό που πίστευε αρχικά.

indonesia tsounami seismos 15

Πολλοί εξ αυτών παρασύρθηκαν από τα ορμητικά παλιρροϊκά κύματα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη νήσο Σουλαουέσι της Ινδονησίας.

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην πόλη Παλού, που επλήγη από κύματα ύψους 6 μέτρων, μετά τον σεισμό των 7,5 βαθμών.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για ένα φεστιβάλ στην παραλία της πόλης όταν το τείχος νερού σάρωσε τα πάντα σπέρνοντας τον θάνατο. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί τα καταφύγια όπου έχουν μεταφερθεί οι πληγέντες.

indonesia tsounami seismos 15

Ο επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (BNPB) Βίλεμ Ραμπανγκιλέι δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους, ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 420, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Kompas .Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Τζουσούφ Κάλα ο απολογισμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει σε χιλιάδες.

indonesia tsounami seismos 15

Από την πλευρά του εκπρόσωπος τύπου της BNPB Σουτόπο Νουγκρόχο, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Τζακάρτα ότι οι ζημιές είναι «εκτεταμένες» κι ότι χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία έχουν καταρρεύσει. «Το τσουνάμι παρέσυρε αυτοκίνητα, κορμούς δέντρων, σπίτια, παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του» περιέγραψε χαρακτηριστικά.

indonesia tsounami seismos 14

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από τους μισούς εκ των 560 κρατουμένων στις φυλακές του Παλού δραπέτευσαν, αφού οι τοίχοι του κτίσματος κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Antara.

«Ήταν πολύ δύσκολο για τους φύλακες να σταματήσουν τους κρατούμενους από το να το σκάσουν καθώς είχαν πανικοβληθεί και έπρεπε να σώσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς» δήλωσε ένας εκ των σωφρονιστικών υπαλλήλων ο Άντχι Γιαν Ρίκοχ.

Σεισμοί και τσουνάμι έχουν «τσακίσει» την Ινδονησία

Η χώρα βρίσκεται πάνω στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού και πλήττεται συχνά από σεισμούς. Ακολουθεί κατάλογος με τους φονικότερους σεισμούς και τα τσουνάμι που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια:

- 2004: Σφοδρή σεισμική δόνηση 9 και πλέον βαθμών σημειώνεται στις δυτικές ακτές της επαρχίας Άτσε της Ινδονησίας, στη βόρεια Σουμάτρα, την 26η Δεκεμβρίου. Ο σεισμός προκαλεί τσουνάμι που πλήττει 14 χώρες, σκοτώνοντας 226.000 ανθρώπους στον Ινδικό Ωκεανό, τους μισούς εξ αυτών στην Άτσε.

- 2005: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στις δυτικές ακτές της Σουμάτρας στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου. Εκατοντάδες οι νεκροί στη νήσο Νίας.

- 2006: Το νότιο τμήμα της Ιάβας, του δημοφιλέστερου νησιού της Ινδονησίας, συγκλονίζεται από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών. Ακολουθεί τσουνάμι που σαρώνει τις νότιες ακτές, σκοτώνοντας 700 ανθρώπους.

- 2009: Σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών σημειώνεται στην πόλη Παντάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας. Περισσότεροι από 1100 άνθρωποι σκοτώνονται.

- 2010: 300 άνθρωποι σκοτώνονται από τον σεισμό των 7,5 βαθμών σε ένα από τα νησιά Μεντάουαϊ, στα ανοικτά της Σουμάτρας, και το τσουνάμι 10 μέτρων που καταστρέφει δεκάδες χωριά.

- 2016: Σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος σημειώνεται στην επαρχία Άτσε, προκαλώντας καταστροφές και σπέρνοντας τον πανικό, με τις μνήμες να μην έχουν σβήσει από τον φονικό σεισμό του 2004 και το τσουνάμι. Αυτήν την φορά δεν προκλήθηκαν παλιρροϊκά κύματα, ωστόσο περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα συντρίμμια κτηρίων.

- 2018: Μεγάλοι σεισμοί πλήττουν τη δημοφιλή για τους τουρίστες νήσο Λομπόκ με αποτέλεσμα τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων. Από τους σεισμούς ισοπεδώνονται χιλιάδες κτήρια.

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας «Ζορμπάς» LIVE: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες (χάρτες)

Ευρυτανία: Ο αερόσακος του αυτοκινήτου έκρυβε ένα θησαυρό! Έπαθαν πλάκα στο συνεργείο (vid+pics)