ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Έξι αγνοούμενοι μετά την εναέρια σύγκρουση των δύο αεροσκαφών

Ιαπωνία: Έξι αγνοούμενοι μετά την εναέρια σύγκρουση των δύο αεροσκαφών

Έξι στελέχη της αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αγνούνται μετά την σύγκρουση των δύο αεροσκαφών στον αέρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι η σύγκρουση, πιθανόν να προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού του ενός με καύσιμα, ενώ τα διασωστικά συνεργεία κατάφεραν να περισυνελλέξουν σώο τον έναν από τους πιλότους. Το ατύχημα προκλήθηκε σε απόσταση 300 και πλέον χιλιομέτρων από τις ακτές της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης. Αμέσως μετά την γνωστοποίηση του ατυχήματος στις ιαπωνικές αρχές σήμανε συναγερμός και τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη και τρία πλοία ρίχτηκαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Το στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που διασώθηκε εξετάζεται από γιατρούς στη βάση Ιβακούνι, κοντά στη Χιροσίμα. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για τους έξι εναπομείναντες Πεζοναύτες», διευκρίνισε σε ανακοίνωση του το Σώμα Πεζοναυτών (USMC).

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους τα αεροσκάφη που συγκρούστηκαν ήταν ένα μαχητικό F/A 18 και ένα KC-130 το οποίο πραγματοποιεί εναέριους ανεφοδιασμούς.

Ο χειριστής που διασώθηκε ήταν μέλος του διμελούς πληρώματος του αμερικανικού μαχητικού, ανέφερε ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιουάγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. «Το συμβάν είναι λυπηρό, πάντως η προσοχή μας είναι αφοσιωμένη αυτή τη στιγμή στην (επιχείρηση) έρευνας και διάσωσης», τόνισε.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περίπου 50.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στην Ιαπωνία. Από αυτούς, σχεδον οι μισοί σταθμεύουν στο αρχιπέλαγος της Οκινάουας.

Διαβάστε επίσης: Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Οχυρό» η Αθήνα από τους αστυνομικούς - Πού και πότε θα γίνουν συγκεντρώσεις