Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της «Ηλεκτρονικής»

Newsbomb

Μεγάλη ένταση και εκνευρισμός προκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι (14/04/2016) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ομίλου της «Ηλεκτρονικής» Γιάννης Στρούτσης, αναφορικά με την πτώχευση της εταιρείας, όταν εργαζόμενοι εισέβαλαν στο χώρο και άρχισαν να διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της αλυσίδας καταστημάτων.

ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ»

Του Δημήτρη Μαλλά

Εξαιτίας της έντασης, η συνέντευξη διακόπηκε οριστικά, με τους εργαζόμενους και μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, να κατηγορούν τον κ. Στρούτση, ο οποίος είναι και ο βασικός μέτοχος της «Ηλεκτρονικής», ότι η διαδικασία πτώχευσης ήταν πολύ ξαφνική και ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει νωρίτερα διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

Επίσης, υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να εμφανιστεί στην τριμερή συνάντηση εργαζομένων - διοίκησης και υπουργείου Εργασίας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Ύστερα από αρκετά λεπτά έντονης συζήτησης και πριν αποχωρήσει ο κ. Στρούτσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αναστροφής της πτωχευτικής διαδικασίας.

Πάντως, ο κ. Στρούτσης επισήμανε στους εργαζόμενους ότι πρακτικά απαιτείται να μπει «ζεστό» χρήμα στην εταιρεία, κάτι που σημαίνει είτε τραπεζικός δανεισμός είτε στρατηγικός επενδυτής. Σενάριο εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο τότε θα είχε γίνει νωρίτερα.

Σημειωτέον πως οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μέχρι τις 15 Μαϊου, ενώ τους έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα και αναλογικά το δώρο διακοπών.

Πριν τη διακοπή από την πλευρά των εργαζομένων, ο κ. Στρούτσης είχε ξεκινήσει να κάνει μία μικρή ιστορική αναφορά στην πορεία της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια από τον πατέρα του με τη δημιουργία ενός μικρού καταστήματος στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην οδό Δραγατσανίου.

Η εταιρεία έφθασε στο ζενίθ της το 2008, ένα χρόνο πριν την κρίση, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, το περιθώριο EBITDA στο 8%, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και παρουσία σε 3 χώρες με πλάνα για επέκταση σε άλλες 4 μέχρι το 2010.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Στρούτση, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα μηδενίστηκαν οι τραπεζικές πιστώσεις, κόβοντας πρακτικά τις άτοκες δόσεις. Επιπλέον, οι ξένοι προμηθευτές περιόρισαν τις πιστώσεις τους προς αλυσίδες όπως η Ηλεκτρονική.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανέστειλε οριστικά σήμερα (14/04/2016) όλες τις δραστηριότητές της, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 450 εργαζόμενοι έχουν μείνει στο δρόμο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της «Ηλεκτρονικής αναφέρονται τα εξής:

«Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ’ αριθμ. 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».