Σεισμός Κιλκίς - Λέκκας: Το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6,7 Ρίχτερ (vids)

Video 1

Σεισμός Κιλκίς - Λέκκας: Το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6,7 Ρίχτερ

Σεισμός - Ειδήσεις: Προς αποκλιμάκωση φαίνεται πως οδεύει η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς - «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει μεγάλο σεισμό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας

Η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς δείχνει να βαίνει προς αποκλιμάκωση, καθώς σύμφωνα με τους σεισμολόγους, κατά τη διάρκεια της νύχτας η δραστηριότητα στο ρήγμα της περιοχής μειώθηκε, ενώ τα μεγαλύτερα μεγέθη, σήμερα (03/01) το πρωί δεν ξεπερνούσαν τους 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Διαβάστε ΕΔΩ για τον σεισμό στο Κιλκίς

«Η δραστηριότητα μειώθηκε, δεν είχαμε μία δύσκολη νύχτα. Δεν υπήρξε χωρική επέκταση και όσο πάνε οι σεισμοί γίνονται πιο αραιοί. Αυτό μας κάνει όλο και πιο αισιόδοξους, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι θα σβήσει έτσι απλά η δραστηριότητα. Θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, όπως φαίνεται με αποκλιμάκωση» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, οι σεισμοί που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί δεν ξεπερνούσαν τους 2 και 2,5 βαθμούς.

«Το ρήγμα μπορεί να δώσει και 6,7 Ρίχτερ»

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και πάλι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, στον ΣΚΑΪ.

Δείτε στο βίντεο τι δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Το ρήγμα αυτό, μήκους 50-60 χιλιόμετρα έχει δώσει ένα μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ πριν από 70 χρόνια. Υπάρχει αυτό το δεδομένο και μπορεί να ξαναδώσει ένα μεγάλο σεισμό της τάξης των 6,7 Ρίχτερ», δήλωσε ο καθηγητής.

«Όμως αυτό έχει πολύ μικρές πιθανότητες καθώς τα 70 χρόνια που έχει να σημειωθεί μεγάλος σεισμός μετρούν σαν μηδέν χρόνια στον γεωλογικό χρόνο. Μπορεί να περάσουν και 1.000 και 1.500 χρόνια για να ξαναδώσει ένα μεγάλο σεισμό», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, έδωσε επίσης συμβουλές στους πολίτες για την αντιμετώπιση ενός σεισμού:

«Ο Κορινθιακός είναι ο ομφαλός των ρηγμάτων στον ελληνικό χώρο»

Στον Κορινθιακό «υπάρχουν 30 ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμό, ένα από αυτά είναι το ρήγμα των Αλκυονίδων», σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι δήλωσε ο κ. Λέκκας για τον Κορινθιακό:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεός σεισμός στο Κιλκίς