Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεσογειακός κυκλώνας: Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Αττική – Έκλεισαν δρόμοι και λιμάνια

Newsbomb

Μεσογειακός Κυκλώνας: Ο «Ζορμπάς» σκέπασε τη χώρα - Έντονα καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» από τα ξημερώματα τη νότια Πελοπόννησο - Συγκλονιστικές εικόνες από Μεθώνη, Καλαμάτα, Στούπα και Φοινικούντα - Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Σε ποια λιμάνια είναι «δεμένα» τα πλοία - Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία και τις επόμενες ημέρες

Μπροστά σε ένα σπάνιο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο βρίσκονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου (29/09/2018) αντιμέτωποι οι κάτοικοι στη νότια Πελοπόννησο. Ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» σκέπασε την Ελλάδα και ετοιμάζεται να χτυπήσει πολλές περιοχές της χώρας μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν σήμερα και την Αττική.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με την Τροχαία, στην παραλιακή οδό, στο ύψος της Καλαμακίου και στο ρεύμα προς Αθήνα, η κίνηση γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Παράλληλα, προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σημειώνονται στο Ζούμπερι, την Αρτέμιδα και την Παλλήνη.

Έκλεισε η Παλαιά Εθνική Ελευσίνας - Θήβας

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι διεκόπη η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θήβας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, για προληπτικούς λόγους και μέχρι την ομαλοποίηση των έντονων καιρικών συνθηκών, δεν θα επιτρέπεται, η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Θήβας, στο τμήμα της από τη χ/θ 5,000 μέχρι και τα όρια με το νομό Βοιωτίας, εδαφικής αρμοδιότητας Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης και τα οχήματα κρατικών, καθώς και άλλων υπηρεσιών.

Τα σημεία που γίνεται εκτροπή των οχημάτων, λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας από την Τροχαία, στην Παλαιά Εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι του Σαββάτου η ΓΑΔΑ, για τη διευκόλυνση των οδηγών.

Συγκεκριμένα, η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων πραγματοποιείται στα παρακάτω σημεία:

  • Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος της χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων "CYCLON"), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
  • Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος του κόμβου Οινόης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
  • Αττική Οδός, έξοδος 1 (προς Μάνδρα).
  • Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Μάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα).
  • Οδός Θριασίου Πεδίου (κόμβος Θριασίου Νοσοκομείου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαγούλα/Μάνδρα.
  • Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Μεγάλου Λούκα/ Λεωνίδα Στάμου (διασταύρωση Μάνδρας/ Μαγούλας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Από την Αστυνομία, για μία ακόμα φορά, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και τις σχετικές πινακίδες, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και να προληφθούν τα τροχαία ατυχήματα.

Κλειστά και τα λιμάνια της Αττικής

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο, που φθάνουν κατά τα τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό.

Κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη - Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Δείτε την κίνηση του «Ζορμπά», μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα καιρού GFS, ECMWF και NEMS.

Ο «Ζορμπάς» «σφυροκοπά» τη νότια Πελοπόννησο

Πρωτοφανείς είναι οι εικόνες που έρχονται από τη νότια Πελοπόννησο, όπου έντονα φαινόμενα με βροχές και θυελλώδεις ανέμους σαρώνουν πολλές περιοχές.

Στο «μάτι» του κυκλώνα βρέθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου (29/09/2018) η Μεσσηνία. Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, τεράστια κύματα «σφυροκοπούν» την παραλία της Καλαμάτας, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα στη Φοινικούντα και τις γύρω περιοχές.

Ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ πνέουν και στην περιοχή της Φοινικούντας.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση το οποίο ωστόσο αποκαταστάθηκε.

Οι άνεμοι είναι εντάσεως 9 μποφόρ, ωστόσο, ενισχύονται διαρκώς και συνοδεύονται και από ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Πύλο και τη Μεθώνη σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Όπως δείχνει δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού κυκλώνα βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου (29/09/2018) νότια της Καλαμάτας.

kalamata

Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (10 μποφόρ).

Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης 7 μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα παρέσυραν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες.

tharros

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Δείτε στο τέλος του άρθρου βίντεο από την Καλαμάτα

Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Καλαμάτα

Ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη της Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το κύμα της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος είπε ότι «τα προβλήματα καταγράφονται στον παραλιακό δρόμο της οδού Ναυαρίνου και σε μήκος ενός χιλιομέτρου». Όπως εξήγησε, «είχαμε ειδοποιήσει από χθες τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να απομακρύνουν από τον αιγιαλό ότι είχαν» και πρόσθεσε: «Κάποιοι υπάκουσαν και κάποιοι όχι, με αποτέλεσμα, λόγω των ανέμων και του μεγάλου κυματισμού, να καταστραφούν είδη εξοπλισμού καταστημάτων, όπου σε συνδυασμό με αυτά που έβγαλε η θάλασσα, να δημιουργηθούν προβλήματα στο δρόμο».

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, ο δήμαρχος είπε ότι «περιμένουμε να κοπάσει η ένταση του φαινομένου και εκτιμούμε ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε καθαρίσει αυτό το τμήμα του δρόμου, όπως επίσης και άλλα δύο χιλιόμετρα, δυτικά της Καλαμάτας, προς την Μεσσήνη».

Παράλληλα, ο δήμαρχος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί σε ελαιόδεντρα και κηπευτικά», προσθέτοντας ότι «οι ζημιές στον αστικό χώρο είναι περιορισμένες, δηλαδή σε τέντες και γλάστρες».

Βίντεο σοκ από τη Στούπα - Τεράστια κύματα παρασύρουν ψαρά

Πρωτοφανείς είναι και οι εικόνες που έρχονται και από τη Στούπα, όπου οι ψαράδες επιχειρούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με ένα ψαρά, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει το καϊκι του έπεσε στη θάλασσα, εξαιτίας της τρικυμίας που έχει προκαλεί ο Μεσογειακός κυκλώνας.

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΑΑ.

Ο κυκλώνας από το... διάστημα

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία, όπου φαίνεται καθαρά η δομή του Μεσογειακού κυκλώνα, αποτύπωσε ο δορυφόρος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Suomi NPP στις 03:50 ώρα Ελλάδος το Σάββατο.

Δείτε την στη gallery του Newsbomb.gr

Ο κυκλώνας βρισκόταν περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Μεσσηνίας και μέχρι τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου το κέντρο του είχε φθάσει κοντά στη Φοινικούντα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για θυελλώδεις ανέμους

Το πρωί του Σαββάτου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων.

Δείτε ΕΔΩ ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επικίνδυνα φαινόμενα

Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι θα πλήξουν τη χώρα και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (29/09/2018) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν:

Σήμερα, Σάββατο (29/09/2018) αναμένονται:

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30/09/2018) στη Χαλκιδική.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

Την Κυριακή (30/09/2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

Τη Δευτέρα (01/10/2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Αστεροσκοπείο: Εξασθενεί ο Μεσογειακός κυκλώνας αλλά παραμένει επικίνδυνος

Ηπιότερη είναι η εικόνα για τον Μεσογειακό κυκλώνα σε σχέση με τις χθεσινές προγνώσεις, τόσο όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τον κυματισμό της θάλασσας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου 29/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες.

vroxiena

Σε ετοιμότητα ο Κρατικός Μηχανισμός

Στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου (29/09/2018) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη, σχετικά με την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συγκλήθηκε την Παρασκευή το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγας Γεροβασίλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, καθώς επίσης οργανισμοί του Δημοσίου και φορείς που έχουν ρόλο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και η εστίαση του δυναμικού στις περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκάστοτε προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Με βάση το τελευταίο δελτίο της ΕΜΥ, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία. Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάνουν τα 10 μποφόρ. Στη θάλασσα Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κύματος 7-8 μέτρων. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας».

Πώς θα προστατευτείτε από το επικίνδυνο φαινόμενο

Την προσοχή των πολιτών για Μεσογειακό κυκλώνα εφιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας οδηγίες προστασίας.

Όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι:

  • Ασφαλίζουμε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
  • Αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με:

  • Ελληνική Αστυνομία: 100
  • Πυροσβεστική: 199
  • ΕΚΑΒ: 166
  • Λιμενικό: 108
  • Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

Για την κατάσταση που επικρατεί και την εξέλιξη των φαινομένων θα υπάρχει συχνή ενημέρωση.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Μεσογειακό κυκλώνα

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Νέα δεδομένα για τον «Ζορμπά» - Σχεδόν όλη η Ελλάδα στον δρόμο του κυκλώνα

Μεσογειακός κυκλώνας - Προσοχή! Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ