Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ζάκυνθος: Πότε θα «χτυπήσει» ο μεγάλος μετασεισμός - Τι άλλαξε στο νησί μια μέρα μετά (vid)

Newsbomb

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Στο αυτοκίνητό τους ή στο δημοτικό στάδιο πέρασαν τη νύχτα δεκάδες κάτοικοι της Ζακύνθου φοβούμενοι έναν ακόμα ισχυρό σεισμό και ενώ η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρώτο 24ωρο υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί, με αρκετούς από αυτούς να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ.

Το νησί παρά τα 6,4 Ρίχτερ άντεξε, λόγω της θωράκισης των κτηρίων και πλέον όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις αυτοψίες που είναι σε εξέλιξη.

Υλικές ζημιές στο νησί

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Την ίδια στιγμή έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε επίσης στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης τμήματος του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει και για τη ρωγμή στο κάστρο της Ζακύνθου.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι αναμένουμε έναν ισχυρό μετασεισμό προκειμένου να πούμε ότι το φαινόμενο βαίνει σε εκτόνωση.

«Περιμένουμε έναν αριθμό μετασεισμικών δονήσεων μικρότερες και λιγότερες, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ μέσα σε μία εβδομάδα ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα. Ένας σεισμός αυτής της έντασης δεν είναι μεγάλος σεισμός, είναι δεκάδες φορές μικρότερος από αυτόν τον πρώτο που εκδηλώθηκε και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές», σημείωσε.

Υποστήριξε μάλιστα πως το νησί αρχίζει να βρίσκει ξανά τους ρυθμούς του.

«Το νησί μπαίνει σε μια κανονικότητα.Σε αυτό βοήθησε ότι δεν είχαμε θύματα. Οι Ζακυνθινοί έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, η κανονικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών ειδικά στο λιμάνι που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Κάνοντας μια εκτίμηση για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος ντόμινο από τον πρώτο σεισμό είπε πως «ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι οριακά για να προκαλέσει ντόμινο σε κάποια περιοχή, ειδικά προς τον βορρά δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα, αν συμβεί αυτό θα είναι προς τα νότια», ωστόσο, όπως είπε, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Ούτε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου «γλίτωσε» από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο.

Με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Eλευθέριου Νιοτόπουλου, γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Ζακύνθου ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Δείτε το βίντεο!

Διαβάστε επίσης: Με τι καιρό θα γίνουν οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Ποιον δείχνουν ως «εγκέφαλο» της απαγωγής οι δικαστικές Αρχές