Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΓΣΕΕ: «Παρέλυσε» η χώρα - Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι (pics&vids)

Newsbomb

Απεργία ΓΣΕΕ: Συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν τοΠΑΜΕ και ηΓΣΕΕ - Χωρίς Μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό σιδηρόδρομο, τραμ και τρόλεϊ η πρωτεύουσα

ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΓΣΕΕ, συνδικάτων και σωματείων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Με κεντρικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο οικονομικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισήμανε: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Διεκδικούμε απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης την πραγματική έξοδο από την μνημονιακή πολιτική που για δέκα χρόνια μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Διεκδικούμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διεκδικούμε πραγματικές συλλογικές συμβάσεις για τον κατώτερο μισθό και για τις κλαδικές συμβάσεις διεκδικούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην κατάργηση του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία, διεκδικούμε να υπάρχουν αυξήσεις στο κονδύλι των δημόσιων επενδύσεων οι οποίες είναι προσάναμμα για τη γενικότερη ανάπτυξη, απαραίτητη για την μείωση της ανεργίας, την απεμπλοκή από τις ανελαστικές σχέσεις και την μερική απασχόληση». Καταλήγοντας τόνισε: «Για εμάς θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν με τεκμηρίωση κι αγωνιστική διάθεση απέναντι σε αυτή την πολιτική που έχει εξαθλιώσει κι έχει ισοπεδώσει την ελληνική κοινωνία».

gsee apergia poreia 8

Ακόμη ο πρόεδρος ομοσπονδίας μετάλλου, Δημήτρης Τσόκας, σημείωσε: «Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κοροϊδίας που υφίστανται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Το φάντασμα της χρεοκοπίας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, η ανεργία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις κυρίως στους νέους, η φτώχεια μαστίζει τα νοικοκυριά, κι η αδυναμία να ανταποκριθεί ο μέσος Έλληνας. Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων με το κόβουμε ή δεν κόβουμε τις συντάξεις είναι εξευτελιστικός αν σκεφτεί κανείς ότι αγωνίζονται να μην εφαρμόσουν περικοπές που οι ίδιοι ψήφισαν».

gsee apergia poreia 1

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ καθώς και Συνδικάτα που πρόσκεινται σε αυτό. Το παρών ανάμεσα στους διαδηλωτές έδωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Παλεύουμε, διεκδικούμε και τελικά θα καταφέρουμε κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλου, δουλειά σταθερή και μόνιμη για όλους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αυτής της απαράδεκτης φοροληστείας του λαού μας και καμιά εμπλοκή στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Η επιτυχία της σημερινής απεργίας και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα δεν επιτρέπουν σε καμία κυβέρνηση να κρύψει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τέλος, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν κι η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από το Μουσείο μέχρι το Σύνταγμα.

Αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας έχει πλέον αποκατασταθεί.

Πώς κινούνται σήμερα τα ΜΜΜ

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, ακινητοποιημένοι θα μείνουν όλη την ημέρα οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, ενώ στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία (ΟΑΣΑ) από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Διαφορετικές ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ η οποία ξεκίνησε στις 10:45 και θα διαρκέσει έως τις 16:45.

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έκαναν γνωστό ότι θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 π.μ. – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ από την έναρξη της βάρδιας (5:00 π.μ.) έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00. Στη στάση εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα δρομολόγια λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων αεροδρομίου.

Ακινητοποιημένα τα τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρόλεϊ. Το ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη της 24ωρης απεργίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Tο Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ:

«Ένας ακόμα άδικος, αντιλαϊκός και φορομπηχτικός προϋπολογισμός έφτασε, από τη κυβέρνηση, στη Βουλή, βαθαίνοντας την κοινωνική ανισότητα και ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει από το Κοινωνικό Κράτος.

Για τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Η απαξίωση των Συγκοινωνιών και οι σχεδιασμοί για εκποίηση κερδοφόρων τμημάτων της ΣΤΑ.ΣΥ, όπως ο επισκευαστικός τομέας, μας υποχρεώνουν να θέτουμε ως πρώτιστο καθήκον την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ διεκδικούμε:

  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

  • Νέο Κανονισμό Εργασίας- Οργανόγραμμα- Βαθμολόγιο του Διοικητικού προσωπικού.

  • Διαφάνεια στην εξέλιξη του προσωπικού, με αξιοκρατικά κριτήρια.

  • Προσλήψεις προσωπικού. Κάλυψη των ελλείψεων σε ανταλλακτικά και αναβάθμιση της Επισκευαστικής Βάσης του Πειραιά.

  • Την εξομάλυνση της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες.

Με αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στις 28 Νοεμβρίου στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στο συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Παράλληλα, σήμερα η χώρα θα μείνει χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η κινητοποίηση της ΠΝΟ η οποία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, άρχισε στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Στάσεις εργασίας και στον ΟΑΣΘ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το seleo.gr, με δύο στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, μία στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 το πρωί και μία από τις 21.00 μέχρι και τη λήξη της νυχτερινή βάρδιας. Όλα τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρομολόγια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στε πολλούς δρόμους της Αττικής.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ: Απεργία: «Χάος» σήμερα στους δρόμους της Αθήνας

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο γνωστός ενεχειροδανειστής Ριχάρδος που συνελήφθη για λαθρεμπόριο χρυσού (pics)

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Δείτε ΕΔΩ πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και πόσα χρήματα θα πάρετε (ΠΙΝΑΚΑΣ)