ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ζευγάρια συμφέρει το φορολογικό διαζύγιο

Ποια ζευγάρια συμφέρει το φορολογικό διαζύγιο

Τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή η διάταξη που θα επιτρέπει στα ζευγάρια να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Οι παγίδες και τα πλεονεκτήματα των ξεχωριστών δηλώσεων

Ωστόσο, τα ανδρόγυνα που θα αποφασίσουν να τα…σπάσουν για τα μάτια του taxis, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στο λογιστή τους, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διαφορετικές δηλώσεις είναι επιβεβλημένες και άλλες όπου μπορεί να φέρει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Η συζήτηση για τη δυνατότητα χωριστών δηλώσεων, ξεκίνησε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Μάρτιο. Εξετάζοντας μια συγκεκριμένη περίπτωση ενός ζευγαριού, το δικαστήριο απεφάνθη ότι αν δεν συντρέχει προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων. Ετσι οι φορολογούμενοι μετά την ψήφιση της διάταξης με μια απλή αίτηση τους θα μπορούν να δηλώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τη διακοπή των κοινών δηλώσεων που υπέβαλλαν έως τώρα.

Τα πλεονεκτήματα

Στα πλεονεκτήματα της ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης είναι ότι εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό σημείωμα για κάθε σύζυγο, που αυτό σημαίνει ότι καθένας θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί και, το κυριότερο, θα εισπράττει την επιστροφή φόρου που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου.

Παράλληλα ο σύζυγος που δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα. Σήμερα, εάν ένας από τους δύο συζύγους χρωστάει ακόμα και μικροποσά, ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου.

Τα μειονεκτήματα

Αντίθετα το μεγάλο μειονέκτημα της ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης αφορά κυρίως στην κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Αν σε ένα αντρόγυνο ένας από τους δύο βαρύνεται με τεκμήρια (έχει στην κατοχή του ακίνητα) αλλά δεν έχει εισόδημα αλλά ο άλλος έχει εισοδήματα, τα τεκμήρια καλύπτονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Σε περίπτωση χωριστής δήλωσης αυτός που δεν έχει εισοδήματα μπορεί να φορολογηθεί σαν να έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει δηλαδή να πληρώσει φόρο από το πρώτο ευρώ.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι όταν ένας από τους δύο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό δαπανών που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα και οι οποίες εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Με την υποβολή χωριστών δηλώσεων, αν δεν καλύπτεται το αφορολόγητο, ο σύζυγος θα πληρώσει επιπλέον φόρο.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό Ρόδος: Η Ελένη μαρτύρησε στα χέρια των δολοφόνων της–Σε καρότσα αγροτικού μετέφεραν το πτώμα