Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Φωτογραφία του μνημονίου ο προϋπολογισμός (vid)

Newsbomb

Με πύρινο λόγο και επιχειρήματα απολύτως πειστικά, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για μια ακόμη φορά μέσα στη Βουλή, την σταθερή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ώστε να μπει τέλος στο καταστροφικό έργο της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και πως ουδείς δικαιούται να σχεδιάζει γι' αυτές, χωρίς να δοθεί ο λόγος στον ελληνικό λαό. Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπογραφή δεν πρόκειται να βάλει σε καμία δεσμευτική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας, σε αποφάσεις που θα ληφθούν από τη μνημονιακή κυβέρνηση. Επανέλαβε, παράλληλα, ότι μόνο με... αποστασίες, θυμίζοντας μάλιστα στον κ. Σαμαρά ότι η λέξη αυτή του ξυπνά μνήμες από το παρελθόν, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να φτάσει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα μέσα από τη Βουλή σε ολόκληρη την Ελλάδα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στην καταστροφική πορεία της χώρας, λέγοντας ότι η χώρα και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν για να αποκτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει και καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να συμφωνήσουν για την ημερομηνία προκήρυξης εθνικών εκλογών, αν δεν ψηφίσουν 180 βουλευτές τον προϋπολογισμό. «Ο,τι και να κάνετε, όσο και να εκβιάζετε, δεν θα καταφέρετε να επιβάλλετε στη χώρα ένα καθεστώς μεταδημοκρατίας. Σε αυτή τη χώρα η Δημοκρατία θα επιστρέψει και θα φέρει το λαό στο προσκήνιο. Σας καλώ να προσφέρετε στη χώρα την τελευταία θετική υπηρεσία που σας απομένει. Εφόσον απόψε δεν λάβετε ψήφο εμπιστοσύνης με τον ελάχιστο αριθμό για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε για την ημερομηνία των εκλογών. Μην επιλέγετε το αδιέξοδο. Ο δημοκρατικός δρόμος είναι η διέξοδος. Όλα τα άλλα έχουν κοντά ποδάρια».

«Ο προϋπολογισμός σφραγίζει μία πενταετία λιτότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε: όχι προγράμματα λιτότητας, όχι εσωτερική υποτίμηση».

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πιο ακραίο πολιτικό και οικονομικό πείραμα. Το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρύτερου, ευρωπαϊκού προβλήματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να γίνει μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας», ενώ ζήτησε ευρωπαϊκές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «τα μέτρα λιτότητας δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία δημοκρατική χώρα, υποστηρίζοντας πως «στην Ελλάδα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2015 καθώς πρόκειται για έναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης», είπε ο Α. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί, είναι δεδομένο ότι έρχεται η πιο σκληρή πολιτική, έρχεται η ισοπέδωση». Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να συνεχίσει τη σκληρή λιτότητα».

«Ζητάτε να σας στηρίξουν στην ιδέα ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι η οικονομία πάει καλά και ότι το πρόγραμμα πέτυχε. Αφού το χρέος είναι υποτίθεται βιώσιμο, τι ακριβώς διαπραγματεύεστε;», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι Οι προβλέψεις του πρωθυπουργού για success story διαψεύδονται διαρκώς. «Συνεχίζοντας αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Χωρίς βιώσιμο χρέος, σταθερή κυβέρνηση και πλάνο ανάπτυξης θα έχουμε εχθρική στάση από τις αγορές. Γιατί δεν μας λέτε τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τη Λαγκάρντ; Μας λέγατε ότι το ΔΝΤ θα φύγει...», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μείωση των συντάξεων, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να υλοποιήσει νέα μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτοί που θα φέρουν την ανάπτυξη είναι οι εργαζόμενοι και όχι η αποχαλίνωση των εργοδοτών. «Η έξοδος από το μνημόνιο απαιτεί ξήλωμα των μέτρων», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο είπε πως «ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει» και πρόσθεσε πως «η συνταγματική αναθεώρηση είναι η τελευταία δικαιολογία για να αποφευχθούν οι εκλογές. Είστε οι τελευταίοι που δικαιούστε να μιλάτε για το Σύνταγμα. Η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος πρέπει να εκκινήσει μετά τις εκλογές. Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν πρέπει να οδηγήσει στη συνταγματοποίηση του μνημονίου».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει πως η Βουλή είναι απο-νομιμοποιημένη και δεν γίνεται να εκλέξει ΠτΔ. Τι ακριβώς ισχυρίζεστε τόσους μήνες όταν λέτε ότι έχουμε τους 180; Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφή αιχμή κατά του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφιζαν για Πρόεδρο, πάλι δεν θα σας έβγαιναν τα κουκιά. Η λέξη αποστασία ξυπνάει μνήμες άλλων εποχών, όπου ο Σαμαράς είχε πρωταγωνιστήσει».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «οποίος ψηφίσει ΠτΔ, είναι σαν να ψηφίζει τα νέα μέτρα. Η ψήφος στον προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης.Το «όχι» στον προϋπολογισμό σημαίνει «όχι» στον ΠτΔ. Όχι στον προϋπολογισμό σήμερα ισοδυναμεί με όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο. Όποιος ψηφίζει Πρόεδρο, ψηφίζει συνειδητά παράταση του βίου της κυβέρνησης Σαμαρά. Ό,τι και να κάνετε, όσο και να εκβιάζετε, δεν θα καταφέρετε να επιβάλλετε στη χώρα ένα καθεστώς μετα-δημοκρατίας. Όποια παιχνίδια και να παίξετε, ούτε θα ξεγελάσετε κανέναν ούτε τη λαϊκή ετυμηγορία θα αποφύγετε», είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσουν από κοινού την ημερομηνία των εκλογών.