Όταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Ομπάμα (vid+pics)

Video 1

Τετ-α-τετ Τσίπρα - Ομπάμα στη Βαρσοβία

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΩΝ – ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ – ΤΟ «ΚΑΡΦΙ» ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ

Χείρα βοηθείας, αλλά με περισσότερες «μεταρρυθμίσεις», υποσχέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου (09/07/2016) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr όλα όσα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους δύο άνδρες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από το τετ-α-τετ Ομπάμα - Τσίπρα

Στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι για την Ελλάδα αποτελεί μείζον ζήτημα, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει προοπτικές ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και των ευρωπαϊκών Θεσμών γύρω από την αναδιάρθρωσή του.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε κατανόηση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προανήγγειλε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, με σκοπό να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.

Το «καρφί» του Ομπάμα για τον Σόιμπλε

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές στιχομυθίες του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο έβγαλε «λαβράκι», αφού ο Ομπάμα δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση που τηρεί το Βερολίνο και ιδίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην ελληνική κρίση.

soible

Ακολουθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος:

Αλέξης Τσίπρας: Επιθυμούμε επενδύσεις και ανάπτυξη γι' αυτό είναι ουσιώδες να λυθεί το θέμα του χρέους.

Μπαράκ Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στην επίτευξη της συμφωνίας που θα οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη και τάσσονται υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αλέξης Τσίπρας: Το ΔΝΤ από τη μια ζητά μέτρα που δεν δέχονται οι Ευρωπαίοι και από την άλλη απορρίπτει τη ρύθμιση χρέους που του πρότειναν.

Μπαράκ Ομπάμα: Εδώ και οκτώ χρόνια διαφωνώ με τον Σόιμπλε για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να λυθεί η κρίση. Οκτώ χρόνια μετά οι ΗΠΑ έχουν 10% ανάπτυξη και η Ε.Ε. είναι στάσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περίσσεψαν χαμόγελα και αγκαλιές στο τετ-α-τετ του Τσίπρα με τον Ομπάμα

Περίσσεψαν χαμόγελα και αγκαλιές στο τετ-α-τετ του Τσίπρα με τον Ομπάμα

Η συζήτηση για Κυπριακό και προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον πρωθυπουργό ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει την επιρροή της, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση, υπερτονίζοντας τον ρόλο της να συνομιλεί με όλες τις πλευρές. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε τη σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, εξήγησε στον Αμερικανό πρόεδρο της προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει του περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλύσει στον ελληνικό χώρο, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για την περαιτέρω επιτήρηση των προσφυγικών ροών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και πρότεινε να υπάρξει σύντομα ξεχωριστή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ομπάμα την ειδική ατζέντα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως υπογραμμίζεται, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτό, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Κατά τα λοιπά, η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής Προεδρίας «ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

«Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».

PHOTO GALLERY