ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Οι Αγγελόπουλοι, ο «καπιταλισμός» και τα χρέη της Χαλυβουργικής

Οι Αγγελόπουλοι, ο «καπιταλισμός» και τα χρέη της Χαλυβουργικής

«Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός». Αυτήν την απάντηση έδωσε υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως η Χαλυβουργική «έβαλε λουκέτο» φεσώνοντας με 422 εκατ. ευρώ τις ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή που οι μέτοχοι της Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, δεν φαίνεται να διακατέχονται από κάποιο άγχος, αφού όπως αποδεικνύεται τα πιστωτικά ιδρύματα που δάνεισαν την εταιρεία τους, δεν τους είχαν ζητήσει προσωπικές εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά - Το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το... μάρμαρο. 

Η εθελουσία αποχώρηση των 220 εργαζομένων της Χαλυβουργικής, που ολοκληρώθηκε προ ημερών με την κάλυψη της δαπάνης από τον μέτοχο πλειοψηφίας της εταιρείας Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, αποτελεί ένα πρώτο κεφάλαιο στον επίλογο της ιστορικής μεν, απαξιωμένης δε βιομηχανίας, η οποία εγκαταλείφτηκε από τους μετόχους της και ειδικά από τους γιους του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Γιώργο και Παναγιώτη.

Γιατί η εθελουσία έξοδος είναι απλά η αρχή;

Διότι ακολουθεί η πιο κρίσιμη διαδικασία, αυτή της αναγκαστικής διαχείρισης ή πτώχευσης που θα κρίνει το σε ποιο βαθμό θα ανακτηθούν μέρος από τα δανεικά που έχει λάβει η Χαλυβουργική από τις εγχώριες τράπεζες.

Διαβάστε σχετικά:

Χαλυβουργική τέλος! Τι θα γίνει με τα χρέη της εταιρείας

Τα δάνεια του 2013

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Χαλυβουργικής, η εταιρεία εμφάνιζε την 31 Δεκεμβρίου 2016 συνολικό δανεισμό από τραπεζικά ιδρύματα ποσού 422 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 230 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε ομολογιακά δάνεια, από τα οποία τα 122 εκατ. ευρώ είχαν προφίλ ωρίμανσης πέραν του 2017.

Ο δανεισμός αυτός ουσιαστικά διογκώθηκε το 2013, μέσα από μια μεγάλη αναδιάρθρωση του δανεισμού της Χαλυβουργικής, που είχε σκοπό να την κρατήσει όρθια, αλλά αντί αυτού, μέσα σε λιγότερο από 24 μήνες, η εταιρεία πήρε το δρόμο χωρίς επιστροφή. Πως έγινε αυτό;

Το 2013 η Διοίκηση της Χαλυβουργικής ήλθε σε συμφωνία με τραπεζικό ίδρυμα για την αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου 99 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας επιπλέον 60 εκατ. ευρώ και μεταθέτοντας την ημερομηνία λήξης των ομολογιών σταδιακά από το 2016 και μετέπειτα, με αντάλλαγμα την εισαγωγή υπέρ του τραπεζικού ιδρύματος προσημείωσης υποθήκης σειράς Α ποσού 175 εκατ. ευρώ επί των ακινήτων της εταιρείας.

Επιπλέον, η Διοίκηση της εταιρείας ήλθε σε συμφωνία με τραπεζικό ίδρυμα για την αναδιάρθρωση των ομολογιακών δανείων 48 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά την 31 Δεκεμβρίου 2013, μεταθέτοντας την ημερομηνία λήξης των ομολογιών σταδιακά για την 31 Δεκεμβρίου 2015, με αντάλλαγμα την εισαγωγή υπέρ του τραπεζικού ιδρύματος προσημείωσης υποθήκης σειράς Β ποσού 52,8 εκατ. ευρώ και 22 εκατ. ευρώ αντίστοιχα επί των ακινήτων της εταιρείας. Σημειώνεται ότι για τα ανωτέρω δάνεια η Χαλυβουργική κατά την χρήση 2016 είχε ληξιπρόθεσμες δόσεις βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων ύψους 88 εκατ. ευρώ, οι οποίες παραμένουν ληξιπρόθεσμές έως σήμερα.

Το ερώτημα είναι με τι ενέχυρα δόθηκαν αυτά τα υπέρογκα δάνεια, τα οποία λίγο αργότερα σταμάτησαν να εξυπηρετούνται. Οι εξασφαλίσεις για τον ομολογιακό δανεισμό του 2015 αναφέρονται σε εγγραφές προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων της Χαλυβουργικής συνολικού ύψους ποσού 250 εκατ. ευρώ περίπου και σε ενεχυρίαση αποθεμάτων αξίας 15 εκατ. ευρώ περίπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Εκτός των ανωτέρω δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ή λοιπές εξασφαλίσεις προς τα συνδεόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Χαλυβουργική ή τα συνδεόμενα προς αυτή πρόσωπα για την εξασφάλιση των δανείων της εταιρείας. Και αυτό αποσαφηνίζεται ξεκάθαρα από την έκθεση που έχει συντάξει ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας.

Χρήμα μόνο για την ΚΑΕ

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως την ίδια στιγμή που οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος «φέσωσαν» τις τράπεζες - καθώς η εταιρεία τη διοίκηση της οποίας ήλεγχαν εκείνοι δεν πλήρωνε καν τους τόκους των δανείων που είχε λάβει – η ΚΑΕ Ολυμπιακός έδινε σε αμοιβές και μισθούς αθλητών ιλιγγιώδη ποσά.

Πιο απλά, το 2016, έτος που η Χαλυβουργική είχε ληξιπρόθεσμες δόσεις βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων ύψους 88 εκατ. ευρώ, οι Αγγελόπουλοι κατέβαλαν στους καλαθοσφαιριστές του Ολυμπιακού αμοιβές συμβολαίων 14,5 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, το 2016 τα συνολικά έσοδα της ΚΑΕ ήταν μόλις 6,8 εκατ. ευρώ, ήτοι δεν ήταν ικανά να καλύψουν το προαναφερόμενο κόστος μισθοδοσίας.

Αλλά το κόστος των αμοιβών είναι απλά ενδεικτικό. Το 2016 οι Αγγελόπουλοι προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου στην ΚΑΕ με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο να αυξηθεί στα 37 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, κάτι που εν πολλοί έγινε για να καλυφθούν οι ζημιές της χρήσης που άγγιξαν τα 13,8 εκατ. ευρώ.

Στις σημειώσεις επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της 30 Ιουνίου 2016 του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία αναφέρεται πως «η βούληση, η ικανότητα και η επιθυμία των μετόχων της εταιρείας είναι να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την εταιρεία μέσω αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητά της και να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις της».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Αυτή η βούληση δεν επιδείχθηκε πάντως στην περίπτωση της Χαλυβουργικής, η οποία αφέθηκε να καταρρεύσει, κάτι που εν πολλοίς σχετίζεται με το ότι οι τράπεζες δεν ζήτησαν από τους Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο προσωπικές εξασφαλίσεις όταν αναδιάρθρωσαν γενναία το δανεισμό της επιχείρησης το 2013.

Και μπορεί στις 20 Δεκεμβρίου 2019 το ελεγχόμενο από τους Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο Διοικητικό Συμβούλιο της Χαλυβουργικής να ανέφερε πως «εξελίσσονται και είναι στην κρισιμότερη φάση τους οι συζητήσεις με πιστωτές, προμηθευτές και εργαζόμενους, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας», ωστόσο η εξέλιξη του ζητήματος της εθελουσίας εξόδους έδειξε πως οι «επίγονοι» αρέσκονται μόνον σε παχιά λόγια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χρέη των Αγγελόπουλων δεν περιορίζονται στα 422 εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολλά περισσότερα σε όλο τον όμιλο.

Για την ακρίβεια ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάντε λίγο υπομονή.

Η δημοσιογραφική έρευνα του Newsbomb.gr θα τα φέρει όλα στο φως, για να μάθουμε την αλήθεια.

Θα μάθουμε με στοιχεία και ντοκουμέντα που και σε ποιους χρωστούν και γιατί μέχρι στιγμής δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή.

Επίσης θα δείτε γιατί οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ζητούν από τον πατέρα τους ακόμα και τα χρήματα που πλήρωσαν για την νοσηλεία του τελευταίου σε ιδιωτικές κλινικές λόγω των προβλημάτων υγείας του.