H κεφαλαιακή «τρύπα» της Eurobank ζητεί …εξηγήσεις και υπεύθυνους

NEWSBOMB

H κεφαλαιακή «τρύπα» της Eurobank ζητεί …εξηγήσεις και υπεύθυνους

Σιγή ιχθύος για το τι απέγιναν τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού

«Mε τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών διαφυλάχθηκε η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό πρωτοφανώς δυσχερείς συνθήκες και προστατεύθηκαν πλήρως οι καταθέσεις», υποστήριζε τον Ιούνιο του 2013 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, εξαίροντας τη σημασία της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, η οποία είχε στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 50 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, μόνο σωτήρια δεν υπήρξε η όλη διαδικασία, καθώς οι «τρύπες» όχι μόνο δεν έκλεισαν αλλά αντίθετα μεγάλωσαν...κατά μερικά δισεκατομμύρια ακόμα.

Αναμενόμενο από τη μία πλευρά, αφού η διαδικασία των συγχωνεύσεων και της ανακεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, από αδιαφάνεια. Άδικο από την άλλη, αφού και πάλι τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι: οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι πολύτεκνοι, αυτοί δηλαδή που από την έλευση του Μνημονίου και μετά έχουν γονατίσει από μια σειρά αντιλαϊκά και ληστρικά μέτρα.

Μία από τις περιπτώσεις που κρίνεται ως ύποπτη είναι και η περίπτωση της Eurobank.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στηριζόμενη στην Έκθεση της BlackRock, το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εurobank υπολογίζονται στα 2,945 δισ. ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο στα 4,980 δισ. ευρώ

Όσοι διάβασαν το πλήρες κείμενο της ΤτΕ για τα αποτελέσματα των ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας διαπίστωσαν ότι η Eurobank είναι η πλέον εκτεθειμένη τράπεζα στους... ανέμους του κακού σεναρίου για την κεφαλαιακή επάρκεια, αφού η κεφαλαιακή της «τρύπα» αντιστοιχεί σε ποσοστό 53% των κεφαλαιακών αναγκών όλων των τραπεζών που εξετάσθηκαν από την ΤτΕ!

Προκαλεί εντύπωση δε ότι σε αυτό το σενάριο η ΤτΕ υπολόγισε ότι η Eurobank θα δημιουργεί τα επόμενα χρόνια εσωτερικά κεφάλαιο μόνο 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα και από την Τράπεζα Αττικής (77 εκατ. ευρώ).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

-Πώς είναι δυνατόν μία τράπεζα που έλαβε δισεκατομμύρια ενισχύσεων, που πήρε προίκα τα υγιή κομμάτια δύο τραπεζών επειδή ήταν «ισχυρή», τώρα να θέλει εως και 5 δισ. νέα «ενίσχυση»;

-Πού πήγαν τα λεφτά της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης;

-Γιατί ο κύριος Προβόπουλος, ο οποίος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος, επέτρεψε στους βασικούς μετόχους να την κάνουν...με ελαφρά πηδηματάκια και ανέλαβε το δημόσιο να «διασώσει» την τράπεζα αφού ήταν υγιής;

Όπως καταγγέλλεται πλέον ανοιχτά, πρόκειται για ένα ενορχηστρωμένο παιχνίδι με στόχο τη συρρίκνωση και τον «αφελληνισμό» του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτοί όμως που ευθύνονται, αλλά και όσοι τους καλύπτουν πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να λογοδοτήσουν.

Πηγή: Olympia.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς η BlackRock στρώνει το χαλί στους «γύπες» της κερδοσκοπίας

ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

«Πόλεμος» δημοσιευμάτων και διαρροών για τις ελληνικές τράπεζες

FAZ: «Πόσα δισ. χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;».

«Επτασφράγιστα μυστικά» οι εκθέσεις της Blackrock για τις τράπεζες

«Να μην αποφασίζει ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης τη βιωσιμότητα Τραπεζών»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved