ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ: Οι θάνατοι απειλούν την Ελλάδα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ: Οι θάνατοι απειλούν την Ελλάδα

Στοιχεία – σοκ που αποδεικνύουν τη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά το έτος 2012, για πρώτη φορά μετά το 1941, ανέδειξαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Το 2012 είχαμε 16.000 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τον αριθμό γεννήσεων, πράγμα το οποίο παρατηρείται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στην Ελλάδα μετά το 1941 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόσθεσε πως «η παραπάνω καταγραφή οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των θανάτων, όσο και στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης δήλωσε από την πλευρά του ότι «γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην Υγεία των πολιτών». Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε και αυτός στα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σαφή μείωση του πληθυσμού το 2012, μια τάση που είχε διαφανεί από το 2011, όταν για πρώτη φορά – αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό – καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, έκανε λόγο για «πολύ απότομη μεταβολή των δεικτών που μπορεί να αποδοθεί και στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές των τελευταίων ετών».

Πάντως, τόσο ο κ. Χατζηχριστοδούλου, όσο και ο κ. Ραχιώτης αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξουν μακροχρόνιες έρευνες ώστε να φανούν οι ακριβείς επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των πολιτών.

Πηγή: larissanet.gr, Του Γιάννη Ανδρεάκη

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λουράντος: Τα 11.000 φαρμακεία θα είναι ο τάφος σας (vid)