ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο Προβόπουλος, η Εμπορική, τα θαλασσοδάνεια και ο κ. Καρούζος

Ο Προβόπουλος, η Εμπορική, τα θαλασσοδάνεια και ο κ. Καρούζος

«Αποκαλύψεις» για θολές υποθέσεις χρηματοδοτήσεων έρχονται στο φως της δημοσιότητας χωρίς κανένας από τους εμπλεκόμενους να απαντά και να παίρνει θέση. Τα απόρρητα έγγραφα που πρώτος κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων γεννούν πολλά ερωτήματα - Αυτή την Ελλάδα ονειρεύονται ακόμα οι άνθρωποι που μας οδήγησαν στα μνημόνια;

Η «αποκάλυψη-βόμβα» που έκανε το βράδυ της περασμένης Κυριακής από την Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πέρασε στα ψιλά και βεβαίως δεν έχει απαντηθεί από κανέναν.

Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την απόρρητη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα θαλασσοδάνεια που χορηγούσε επί σειρά ετών η πρώην Εμπορική Τράπεζα στον περίφημο όμιλο Καρούζου, όταν διοικητής της τράπεζας ήταν ο κ. Γιώργος Προβόπουλος.

pistodotisi-omilou-karouzou

Όπως μπορείτε να δείτε και από τα απόρρητα έγγραφα- που έφερε στη δημοσιότητα το οlympia.gr - με μια προσεκτική μελέτη, οι θυγατρικές εταιρίες του ομίλου έπαιρναν υπέρογκα δάνεια για κατασκευές κτιρίων και διαμερισμάτων βάζοντας χαμηλού τιμήματος ακίνητα για υποθήκη.

Παράλληλα, οι εταιρίες του κύριου Καρούζου στήριζαν την αποπληρωμή των δανείων στα εκτιμώμενα κέρδη που θα είχαν εάν πωλούσαν αυτές τις κατασκευές. Το αξιοπερίεργο σε αυτή την ιστορία είναι πως, ενώ οι εταιρίες δεν αποπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους και δεν ολοκλήρωναν τις κατοικίες, η Εμπορική συνέχιζε να τους χορηγεί ομολογιακά δάνεια για νέες κατασκευές που ΘΑ έκαναν...

Μελετώντας την Έκθεση της ΤτΕ είναι εμφανές ότι το 2005 η Εμπορική ενέκρινε σε θυγατρική του Καρούζου το ποσό των 8,6 εκατ. ευρώ, για να αγοράσει οικόπεδο αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει στην ανέγερση διαμερισμάτων.

pistodotisi-karouzou 2

Παράλληλα η τράπεζα εξέδωσε ομολογιακό δάνειο στην εταιρία, για να πληρώσει το κόστος της επένδυσης και το δάνειο αυτό έφτανε τα 11,3 εκατ. ευρώ. Το δάνειο υποτίθεται ότι θα το εξοφλούσε ο κ. Καρούζος με την πώληση των εν λόγω κατοικιών και το κέρδος που θα του έφερνε αυτή η διαδικασία. Το κέρδος μάλιστα εκτιμήθηκε περίπου στα 16,7 εκατ. ευρώ. Για όλα τα παραπάνω ποσά, εγγύηση μπήκε το ίδιο το χρηματοδοτούμενο ακίνητο και άλλα δυο προσημειωμένα του ομίλου στους Αμπελόκηπους ενώ ο όμιλος του κ. Καρούζου πήρε και πιστοληπτική ικανότητα 1ης βαθμίδας!

pistodotisi-karouzou 3
pistodotisi-karouzou 4
pistodotisi-karouzou 5
pistodotisi-karouzou 7

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ 2ο ΔΑΝΕΙΟ

Ένα χρόνο μετά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Έκθεσης της ΤτΕ, το 2006, η τράπεζα προχώρησε σε ενίσχυση των εξασφαλίσεων με τη λήψη ενέχυρου των μετοχών του πιστούχου αλλά – προσέξτε – ενέκρινε την αύξηση του συνολικού χρηματοδοτικού ανοίγματος κατά 26,7 εκατομμύρια ευρώ με την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου για την αγορά άλλου οικοπέδου 6.730 τ.μ. στο Γέρακα, όπου ως εγγύηση μπαίνει ένα διαμέρισμα στην Λ. Αλεξάνδρας αξίας 1 εκατ. ευρώ!

Δύο χρόνια μετά, το 2008, όταν δηλαδή φεύγει ο κ. Προβόπουλος, η τράπεζα διαπιστώνει ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς η εταιρεία αδυνατούσε να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Μάλιστα, όπως διαπίστωσε η τράπεζα, η εταιρεία του κ. Καρούζου δεν προχωρούσε τις εργασίες της ανέγερσης των κατοικιών. Σε αυτό το σημείο η επιτροπή πιστοδοτήσεων της τράπεζας αποφασίζει, απλά, να υποβαθμίσει την εταιρεία στην 2η βαθμίδα.

Μετά από καταγγελίες στην Πολεοδομία διεκόπησαν εντελώς οι εργασίες και αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του ανοίγματος του ομίλου Καρούζου με νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 39,8 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ακριβώς έκαναν οι τράπεζες με... όλους τους φτωχούς πολίτες που δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν τα δάνεια που είχαν πάρει για να στεγάσουν τις οικογένειες τους.

Να μην παραλείψουμε βεβαίως ότι η τράπεζα υποβάθμισε τον όμιλο στην 3η βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας.

Το 2009 έρχεται άλλη μια υποβάθμιση και η εταιρεία του Καρούζου πέφτει στην 4η βαθμίδα.

Το 2010 με νέα συμφωνία η εταιρεία παίρνει παράταση αποπληρωμής του δανείου αν και αυτή η ενέργεια πέφτει στο κενό καθώς η εταιρεία εξακολουθούσε να μην εξοφλεί τις υποχρεώσεις της.
Τον Οκτώβριο του 2010 μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων αποφασίστηκε το κλείσιμο των λογαριασμών του ομίλου και την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Χρηματοδοτήσεων Ειδικού Χειρισμού. Το λογιστικό υπόλοιπο της εταιρείας ήταν 9,1 εκατ. ευρώ και είχε να πληρώσει δόσεις από το 2008!

Ψάχνοντας η τράπεζα διαπίστωσε ότι η θυγατρική που έκανε τις αμφισβητούμενες αυτές ενέργειες με τα ομολογιακά δεν είχε ανάλυση οικονομικών στοιχείων διότι ήταν λέει νεοσυσταθείσα!
Η μεγάλη έκπληξη λέγεται ότι ήρθε, όταν αναζήτησαν τα στοιχεία της μητρικής εταιρίας του κ. Καρούζου όπου εκεί διαπίστωσαν ότι είχαν καταστραφεί σε πυρκαγιά.

Κάπου εδώ τελειώνει και αυτή η εγείρουσα πολλά ερωτήματα - που αποζητούν απαντήσεις -επιχειρηματική ιστορία τη συνέχεια της οποίας την γνωρίζετε βεβαίως.

Πηγή: Με πληροφορίες από olympia.gr

Διαβάστε επίσης:

Φοροδιαφυγή δεκάδων εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Καρούζου

Σκάνδαλο Καρούζου: Εμφάνισε εικονικό τιμολόγιο 10.000.000 ευρώ!

Εισαγγελέα​ς για τα 300 εκατ. ευρώ του Καρούζου