ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Απόλυτη επιβεβαίωση Newsbomb για τη συγχώνευση ΔΟΛ - Πήγασου

Απόλυτη επιβεβαίωση Newsbomb για τη συγχώνευση ΔΟΛ - Πήγασου

Τελικά λογάριαζαν με τον... τραπεζίτη!

Το 2013 είχαμε αποκαλύψει ότι τα... χρέη προς τις τράπεζες αποτελούσαν το μεγάλο αγκάθι για τη συγχώνευση των δύο ομίλων, που σήμερα «καίγονται» με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για την έναρξη του κουρέματος των δανείων...

Η διαδικασία της συγχώνευσης ΔΟΛ και Πήγασου είναι κάτι που συζητείται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και μάλιστα από τον Φλεβάρη του 2013, το Newsbomb με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του είχε με ακρίβεια προβλέψει όλα όσα βρίσκονται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη.

Διότι, πλέον, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία της συγχώνευσης των δύο εκδοτικών ομίλων βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο κάνουν λόγο για επίτευξη οριστικής συμφωνίας ανάμεσα σε Σταύρο Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη με τις ευλογίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από τις 21 Φεβρουαρίου 2013, το Newsbomb είχε επισημάνει το οξύμωρο της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει με τις συζητήσεις για συγχώνευση των δύο συγκροτημάτων, αφού τα υπέρογκα χρέη τους δεν άφηναν το παραμικρό περιθώριο για αποδοχή τέτοιου εγχειρήματος από τις τράπεζες.

«Συγχώνευση ΔΟΛ – ΠΗΓΑΣΟΣ: Λογαριάζουν χωρίς τον τραπεζίτη ή μήπως όχι;» γράφαμε και τονίζαμε ότι τα ηγετικά στελέχη των δύο εταιρειών σχεδίαζαν «κόλπο γκρόσο» προκειμένου οι τράπεζες να υποχρεωθούν να οδηγηθούν στο «κούρεμα» των δανείων των δύο εταιρειών.

Τα δάνεια και των δυο πλευρών ήταν και παραμένουν βέβαια, τέτοια που δεν μπορούσαν να πάρουν νέα ούτε για τα λειτουργικά κόστη των εταιρειών τους. Οι βασικές τους σκέψεις ήταν να κλείσουν τις υπάρχουσες εταιρείες και να τις καταστήσουν ανενεργές και να προχωρήσουν στην ίδρυση νέων - φορολογικά και πιστωτικά – καθαρών εταιρειών, χωρίς όμως να χάσουν τα brand names. Πράγμα κομματάκι δύσκολο με την ισχύουσα νομοθεσία.

Έγιναν λοιπόν κάποιες κινήσεις για εξαγορά ή συγχώνευση οι οποίες όμως στο συγκεκριμένο timing δεν προχώρησαν αφού δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, εν καιρώ οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, το πως είναι δυνατόν μια υπερδανεισμένη επιχείρηση με αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρέη στις τράπεζες που αγγίζουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εξαγορά άλλου ομίλου εξ’ ίσου προβληματικού.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που παρουσίαζαν οι όμιλοι «Πήγασος» και «ΔΟΛ» οι δανειακές τους υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση εμφανίζουν παθητικό που αγγίζει τα 45 εκατομμύρια.

Από τον Φλεβάρη του 2013 είχαμε αναρωτηθεί αν λογάριαζαν στα σχέδια για τη συγχώνευσή τους τον τραπεζίτη. Σήμερα, φαίνεται πως όχι μόνο τον λογάριαζαν, αλλά και τον είχαν δει να τους κλείνει το μάτι, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο

Γι’ αυτό και σήμερα το περιβάλλον είναι πλέον ώριμο για το τελικό χτύπημα, αφού μετά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα δημιουργηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες που θα επιτρέψουν τέτοιου είδους παραθυράκια.

Και μόνο τυχαία δεν είναι η… ξαφνική θέρμη με την οποία τα δύο εκδοτικά συγκροτήματα «αγκαλιάζουν» τη διαδικασία για τις διευθετήσεις των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και της έναρξης της διαδικασίας κουρέματος, που επίσης… ξαφνικά, δείχνει αποφασισμένη να «αγκαλιάσει» και η κυβέρνηση.

Αν αναρωτιέστε πώς θα γίνει αυτό δεν έχετε παρά να φέρετε στο μυαλό σας τη νέα φράση που εισέρχεται στην οικονομική ζωή του τόπου και ακούει στο όνομα Bad Bank! Εδώ ακριβώς είναι όλο το παιχνίδι, που αναλύθηκε πλήρως από την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Εθνος» του κ. Μπόμπολα…

ethnoskyriakhs

Είναι τυχαίο, άραγε, ότι το τελευταίο διάστημα τα δυο συγκροτήματα μέσω των εφημερίδων τους στέλνουν μηνύματα προς την κυβέρνηση και την τρόικα για ευνοϊκές ρυθμίσεις επί των επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν; Και για να μην φανούν μονόπλευροι, «τσοντάρουν» και ένα μονοστηλάκι για την κοινωνία και τα νοικοκυριά και καθάρισαν…

Τέτοιο ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ρυθμίσεις τους είναι πρωτοφανές!

Και να συμπέσουν και τα δύο Κυριακάτικα πρωτοσέλιδα τόσο του Βήματος όσο και του Έθνους, αυτό «βγάζει μάτι».

Δείτε τα πρωτοσέλιδα και θα καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει.

bhmakyriakhs

Σύμφωνα μάλιστα με τις πάντα έγκυρες typologies.gr και το σημερινό τους ρεπορτάζ:

Η αρχική συμφωνία ΔΟΛ – Πήγασου, υπό την επίβλεψη της AlphaBank, προβλέπει τα εξής:

- Το Mega μετακομίζει στις εγκαταστάσεις του Πήγασου στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου.

- Τα έντυπα του Πήγασου μεταφέρονται στην οδό Μιχαλακοπούλου στον ΔΟΛ. Ήδη, ο Σταύρος Ψυχάρης έδωσε εντολή να βρεθούν δύο επιπλέον όροφοι.

- Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ελέγχει το 52% του Mega.

- Στόχος είναι o συνολικός δανεισμός των 405 εκατ. ευρώ (ΔΟΛ – Πήγασος – Mega) να μειωθεί μετά το «κούρεμα» στα 130-160 εκατ. ευρώ.

Ο καθένας βεβαίως μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα της… ανάπτυξης που σκίζει μνημόνια και τον τρόπο γενικά με τον οποίο κάποιοι «βαρόνοι» των Media φέρονται να έχουν τη δυνατότητα να αυτοδιασώζονται όπως θέλουν, όσο οι κυβερνώντες εξαρτώνται απ’ αυτούς και διαπλέκονται κατ’ οιονδήποτε τρόπο αρνούμενοι να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες της ισονομίας έναντι των υπολοίπων επιχειρηματιών, αλλά και των απλών πολιτών, αφού κάτω από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, άπαντες είμαστε ίσοι