ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Θα «χυθεί πολύ αίμα» στη Β ' Αθήνας

Θα «χυθεί πολύ αίμα» στη Β ' Αθήνας

Έρχεται σύγκρουση «πολιτικών ελεφάντων»

-Τις εκλογές κρίνουν οι οργισμένοι

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Σφαγή «πολιτικών ελεφάντων» και ιστορικών πολιτικών προσώπων θα γίνει στην Β' Περιφέρεια Αθηνών στις προσεχείς εκλογές. Τα πρωτοκλασάτα ονόματα υπουργών και στελεχών όλων των πολιτικών παρατάξεων συνωθούνται στη Β’ Αθήνας που (σύμφωνα με τις τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις) θα «ξεράσει» μεγάλα πολιτικά ονόματα.

Με δεδομένο ότι αφενός η Β' Περιφέρεια Αθηνών λόγω του όγκου της (είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας, με 1,5 εκατομμύρια δημότες και 34 δήμους) κρίνει σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα και αφετέρου οι ψηφοφόροι της κατά περίπου 70% είναι όλοι αυτοί που «χτυπήθηκαν» ανηλεώς από τα Μνημόνια και την ανεργία, γίνεται φανερό ότι το τελικό αποτέλεσμα στις εκλογές θα κρίνουν οι θυμωμένοι, οι πεινασμένοι και οι πικραμένοι – με ό, τι σημαίνει αυτό.

Από την Μεταπολίτευση μέχρι πρόσφατα τα εκάστοτε υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απαρτίζονταν από βουλευτές που εκλέγονταν στην Β΄ Αθήνας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μόλις και μετά βίας συγκέντρωναν 2,3 ή στην καλύτερη περίπτωση 5 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία εξέλεγε στη Β’ Αθήνας πολλά από τα «βαριά» της ονόματα όπως Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Άρη Σπηλιωτόπουλος, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μιχάλης Λιάπης, αλλά και τους Πάνο Καμμένο, Γιώργο Καρατζαφέρη, Βύρωνα Πολύδωρα (πριν γίνουν αρχηγοί των δικών τους κομμάτων).

Αλλά και πολλοί από τους υπουργούς του Α. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου προέρχονταν από τη Β’ Αθηνών (Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Βάσω Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Θόδωρος Κατσανέβας, Δημήτρης Τσοβόλας, Κώστας Γείτονας, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιλένα Αποστολάκη, Ελένη Κούρκουλα κ.ά.) και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την εκλογική περιφέρεια έγινε και η «σφαγή του Δράμαλη» στις εκλογές του 2012, όταν το ΠΑΣΟΚ από 20 έδρες που είχε το 2009, κατρακύλησε στις 4 (Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Κακλαμάνης)!

Το σκηνικό στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών άλλαξε πλήρως το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στις εκλογές του Ιουνίου να συγκεντρώσει ποσοστό 31,43% και να πάρει 13 έδρες, αφήνοντας τη ΝΔ στο 26,22% και στις επίσης 13 (χάρη στον ισχύοντα εκλογικό νόμο) έδρες. Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ η Β’ Αθηνών αποτελεί εκλογική περιφέρεια πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως η Ρένα Δούρου (που είναι πλέον Περιφερειάρχης Αττικής και οι Γιάννης Δραγασάκης, Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Στρατούλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στάθης Παναγούλης, Λίλα Καφαντάρη κ.ά.).

Σήμερα είναι σειρά της Ν.Δ. και των στελεχών της να «καρδιοχτυπούν» για το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς εάν (όπως όλα δείχνουν) ο Αλέξης Τσίπρας πάρει την πρωτιά στις εκλογές, τότε οι «γαλάζιες» έδρες θα περιοριστούν σε 6 με 8. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός Βουλής «βαριά» ονόματα της ΝΔ εάν αναλογιστεί κανείς ότι από τη Β' Αθήνας προέρχονται τουλάχιστον 11 υπουργοί (7 εν ενεργεία και 4 πρώην) και συγκεκριμένα οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Αργύρης Ντινόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Δένδιας (που όπως είναι γνωστό θα πολιτευτεί εκεί στις προσεχείς εκλογές), Κωστής Χατζηδάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Μιχελάκης (που θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών), ενώ στην ίδια εκλογική περιφέρεια εκλέγεται και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Διαβάστε επίσης:

Μας γύρισαν 30 χρόνια πίσω!

Η κυβέρνηση επαιτώντας και η τρόικα απαιτώντας