ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Λαυρεντιάδης - Τα χρέη και οι δικαστικές ακροβασίες

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Λαυρεντιάδης - Τα χρέη και οι δικαστικές ακροβασίες

Δικαστικές ακροβασίες και διόγκωση των χρεών Λαυρεντιάδη προς ΔΕΠΑ στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με την ευλογία των ελληνικών δικαστηρίων συνεχίζεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) η προμήθεια αερίου στην εταιρεία Λιπασμάτων νέας Καρβάλης ELFE, πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), η οποία το 2009 πέρασε στα χέρια του μεσουρανούντος την εποχή εκείνη Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Έκτοτε η εταιρεία άρχιζε να διογκώνει τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ, ενώ η υπόθεση ξεκίνησε να παίρνει περίεργη τροπή από το 2015 όταν η ELFE άρχισε να μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία σε διάφορες, άγνωστες μέχρι τότε, κυπριακές και άλλες εταιρείες (Ελλαγρολίπ, PFIC, κλπ.).

Ως αποτέλεσμα, σήμερα η ELFE έχει απομείνει όπως καταγγέλλεται ένα «κουφάρι», ενώ το χρέος προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 110 εκ. ευρώ και συνεχώς διογκώνεται.

Ταυτόχρονα, στην υπόθεση έχει εμπλακεί η Αρχή Ελέγχου της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, η οποία με διάταξη του Προέδρου της ήδη από το 2014 δέσμευσε τα ακίνητα της ELFE «ως τμήμα εγκληματικού προϊόντος του Λ. Λαυρεντιάδη», καθώς και η Οικονομική Αστυνομία, η οποία με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών διεξάγει έρευνες για την διόγκωση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

Ωστόσο, και παρά την εμπλοκή της ποινικήςδικαιοσύνης για την συνεχιζόμενη διόγκωση των χρεών, η παροχή αερίου συνεχίζεται κανονικά με απόφαση της … “πολιτικής” δικαιοσύνης!

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ υποχρεούται σήμερα με βάση απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δικαστού του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να εξακολουθεί να προμηθεύει με φυσικό αέριο την ELFE και να παραλαμβάνει μεταχρονολογημένες επιταγές επιλογής της ELFE SA με εξάμηνη μάλιστα προθεσμία αποπληρωμής!

Σημειώνεται ότι ο «μηχανισμός» αυτός με τις μεταχρονολογημένες επιταγές που ανακυκλώνονται μεταξύ της ELFE και συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων συμφερόντων Λαυρεντιάδη αποτελεί ήδη αντικείμενο ελέγχου της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, ενώ όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές αναφερόμενες στη μήνυση που κατέθεσε προ μηνός η ΔΕΠΑ, με τον τρόπο αυτό συνεχώς διογκώνεται η οφειλή και μάλιστα από μία παντελώς αφερέγγυα εταιρεία με δεσμευμένα όλα της τα περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι και το εξής: Κύκλοι και στελέχη της ενεργειακής αγοράς ανατρέχουν στην περίοδο 2012-2014, όταν εν μέσω κρίσης ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) δεν πλήρωνε τους Ηλεκτροπαραγωγούς και αυτοί με την σειρά τους καθυστερούσαν τις πληρωμές στη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές προς τη Δημοσιά Επιχείρηση Αερίου, οι οποίες όμως όλες έχουν σήμερα εξοφληθεί.

Όπως σημειώνουν με έκπληξη στελέχη της αγοράς και ανεξάρτητων αρχών, η ίδια δικαστής που έχει εκδόσει εντολή για συνέχιση της παροχής στην ELFE και αύξηση του χρέους του Λ. Λαυρεντιαδή προς τη ΔΕΠΑ ύψους 110 εκ., διενεργούσε το 2014 για τα χρέη των Ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ «κύρια ανάκριση για τις πράξεις: 1. Απιστία σχετική με την υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα σε βάρος νομικού προσώπου από τα αναφερόμενα στο άρθρο 263 ΠΚ, από την οποία προξενήθηκε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση δημόσιας περιουσία, συνολικά ανώτερη των 150.000 ευρώ και 2. Ηθική αυτουργία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπό στοιχ. 1 πράξη»!

Ποιον αφορούσε η ανάκριση;

Τρεις από τις μεγαλύτερες και πιο φερέγγυες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στον τομέα της βιομηχανίας και της ενέργειας και συγκεκριμένα τις εταιρείες ΑΛOYMINION ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, KOΡΙΝΘΟΣ POWER, και PROTERGIA, των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη.

Συγκεκριμένα, η δικαστής ζητούσε τότε από τη ΔΕΠΑ «τυχόν χορηγηθείσες - καταβληθείσες εγγυητικές συμβάσεις για το σύνολο των ως άνω εταιρειών προς τη ΔΕΠΑ» καθώς και «τα ΦΕΚ, στα οποία αναγράφονται τα Διοικητικά Συμβούλια», προφανώς για να προχωρήσει σε άσκηση ποινικών διώξεων για τις οφειλές αυτές (για τις οποίες μάλιστα δεν ευθύνονταν οι ίδιες)!

Οι οφειλές προφανώς εξοφλήθηκαν μόλις αποκαταστάθηκε η Λειτουργία του Λειτουργού της Αγοράς Ενέργειας και άρχισαν οι πληρωμές προς τους Ηλεκτροπαραγωγούς, ενώ τα ποσά ήταν προφανώς εγγυημένα και μάλιστα από ορισμένες από τις πλέον φερέγγυες επιχειρήσεις στην χώρα.

Αντιθέτως, η εταιρεία ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη είναι σήμερα ένα «κουφάρι» που συναλλάσσεται με μεταχρονολογημένες επιταγές συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων, με τα περιουσιακά της στοιχεία δεσμευμένα και μεταβιβασθέντα σε τρίτες εταιρίες και χωρίς καμία προοπτική εξόφλησης του χρέους. Και με τις Αρχές να ελέγχουν τη ροή του χρήματος…

Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγω για «περίεργες ακροβασίες» που κλονίζουν την ασφάλεια δικαίου και μπορεί να τρώσουν ανεπανόρθωτα το κύρος της δικαιοσύνης.

Απ’ την άλλη στην Κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός εν όψει και της δημόσιας τοποθέτησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίουστην Κομοτηνή για την ανάγκη «αποκατάστασης της νομιμότητας στην εταιρεία Λιπασμάτων».

Ωστόσο περιορίζονται επί του παρόντος να σημειώσουν ότι η δικαιοσύνη είναι «προφανώς ανεξάρτητη».

Το υπέρογκο χρέος καθώς και η «προνομιακή» μεταχείριση της εταιρείας ELFE απασχολεί επίσης τις Ευρωπαϊκές αρχές και την Κομισιόν, αφού όπως σημειώνουν στελέχη της Επιτροπής πρόκειται για κλασική περίπτωση παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς τη λιπασματοβιομηχανία, που νοθεύει τον ανταγωνισμό και γεννά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστών της, οι οποίοι ήδη πλέον εγείρουν αιτήματα τήρησης της νομιμότητας.

Θα το παρακολουθούμε στενά το ζήτημα.