ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ NEWSBOMB.GR

Αποκλειστικό: O Λαυρεντιάδης, το ξεφόρτωμα της ELFE και ο «μπροστινός» ιερέας

Newsroom Newsroom

Αποκλειστικό: O Λαυρεντιάδης, το ξεφόρτωμα της ELFE και ο «μπροστινός» ιερέας

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μεθοδεύει την υπαγωγή της ELFE στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα - Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr ανώτερος κληρικός βολοδοσκόπησε επιχειρηματία για να μπει μπροστά ως παρένθετο πρόσωπο, μπροστινός δηλαδή, προκειμένου να ξεφορτωθεί την ELFE ο Λαυρεντιάδης

«Παρένθετο» επιχειρηματία για να μεταβιβάσει την λιπασματοβιομηχανία ELFE ψάχνει ο υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Newsbomb.gr που προέρχονται από επιχειρηματικούς κύκλους και συνδικαλιστικές πηγές.

Αναζητά δηλαδή «αχυράνθρωπο» - επιχειρηματία προκειμένου να ξεφορτωθεί την... αμαρτωλή εταιρεία που απασχολεί σε καθημερινή βάση την ειδησεογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr έχει βάλει ως άνθρωπό του γνωστό κληρικό που είναι ψηλά στην ιεραρχεία της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, στόχος του υπόδικου επιχειρηματία είναι να επικαλεστεί την δήθεν αλλαγή ιδιοκτησίας, ώστε να πετύχει την υπαγωγή της ELFE στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα και να βγάλει από επάνω του, μέρος των κακουργημάτων που του προσάπτονται με τις πολλαπλές διώξεις που του έχουν ήδη ασκηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη έρχονται σε μια περίοδο που η Διοίκηση της ΔΕΠΑ ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Ενέργειας και συγκεκριμένα στον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να προχωρήσει η αναγκαστική διαχείριση της ELFE και να διασφαλιστεί πως τα φέσια της λιπασματοβιομηχανίας προς την επιχείρηση αερίου ύψους 130 εκατ. ευρώ δεν θα αυξηθούν περαιτέρω.

Η ΔΕΠΑ έχει ήδη λάβει σχετικές προσφορές από ελεγκτικές εταιρείες που θέλουν να εμπλακούν στο έργο της αναγκαστικής διαχείρισης, ωστόσο οι αποφάσεις καθυστερούν διότι ο κ. Σταθάκης δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», κάτι που χρειάζονται τόσο η Διοίκηση όσο και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ- ΕΛΠΕ).

Όσο αργεί η αναγκαστική διαχείριση δίνεται χρόνος και χώρος στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για νέες μεθοδεύσεις που ζημιώνουν τη ΔΕΠΑ. Ήδη ο υπόδικος επιχειρηματίας απέσπασε μια νέα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που του επιτρέπει να πληρώνει προσωρινά με μεταχρονολογημένες επιταγές εταιρειών αμφίβολης πιστοληπτικής ικανότητας, το αέριο που προμηθεύεται η ELFE από τη ΔΕΠΑ. Η αμφιλεγόμενη αυτή δικαστική απόφαση πατάει στην αμαρτωλή συμφωνία που είχε κάνει ο υπόλογος στη Δικαιοσύνη – του έχει ασκηθεί δίωξη- πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος με την ELFE το 2016 και η οποία προέβλεπε την προπληρωμή αερίου με αυτόν τον τρόπο.

Δείτε σχετικά:

Αποκάλυψη: Ο «αθεόφοβος» Μανώλης Πετσίτης, ο Λαυρεντιάδης και το ακίνητο της Μονής Πετράκη

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Εκπρόσωπος των offshore του Λαυρεντιάδη ο Μανώλης Πετσίτης

Αποκάλυψη – «βόμβα» του Newsbomb.gr: O Πετσίτης «θαμώνας» στη ΔΕΠΑ

Μανώλης Πετσίτης: Ο κολλητός του Νίκου Παππά που από σερβιτόρος έγινε υπάλληλος του Λαυρεντιάδη

Κληρικός βολιδοσκόπησε επιχειρηματία για λογαριασμό Λαυρεντιάδη

Αλλά η μεγαλύτερη μεθόδευση έχει να κάνει με την προσπάθεια υπαγωγής της ELFE στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Επιχειρηματίας με οικονομική επιφάνεια αποκάλυψε στο Newsbomb.gr πως βολιδοσκοπήθηκε από ανώτατο κληρικό για το εάν θα ήθελε να εμπλακεί στην σχετική υπόθεση.

Σύμφωνα με την πρόταση που του έγινε, ο εν λόγω επιχειρηματίας θα εμφανιζόταν ως αγοραστής της ELFE θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για τη συναλλαγή την εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Για το όλο εγχείρημα του υποσχέθηκαν πως θα είχε πλήρη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την πλευρά Λαυρεντιάδη, ενώ εξαρχής του αποσαφηνίσθηκε πως στόχος του εγχειρήματος είναι να «κουρευτούν» οι οφειλές της ELFE, κατά τη μεταβίβασή της στη νέα ιδιοκτησία.

Δηλαδή στον εν λόγω επιχειρηματία προτάθηκε ανοικτά να λειτουργήσει ως παρένθετο πρόσωπο προκειμένου να κουρευτούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ οι οφειλές της ELFE, προς τη ΔΕΠΑ, τις τράπεζες, της ΔΕΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Υπό το βάρος της αρνητικής δημοσιότητας που έχουν συγκεντρώσει ELFE και Λαυρεντιάδης, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση, ο εν λόγω επιχειρηματίας αρνήθηκε να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο. Όταν δήλωσε την άρνηση του αυτή, ο ίδιος ανώτατος κληρικός τον διαβεβαίωσε πως το σχέδιο της εν λειτουργία εξυγίανσης της ELFE είχε ήδη λάβει τις κυβερνητικές ευλογίες. Πάντως, ούτε η διαβεβαίωση αυτή έκαμψε τις αντιστάσεις του επιχειρηματία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το σκάνδαλο της ELFE είχε συζητηθεί στη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε περιγράψει ένα σχέδιο υπαγωγής της εταιρείας στη διαδικασία του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει τότε ο υπουργός Επικρατείας η ELFE θα μπορούσε να εξυγιανθεί με τη διαδικασία του άρθρου 106Β, ήτοι με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, βιώσιμο business plan και ρύθμιση των χρεών προς πιστωτές, προμηθευτές και εργαζομένους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το πτωχευτικό δικαστήριο επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης μόνον εφόσον συναινεί ο οφειλέτης. Η συναίνεση του οφειλέτη θεωρείται ότι έχει δοθεί, εάν, έως και τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης, δεν ασκήσει παρέμβαση κατά της αποδοχής της. Μια τέτοια εξέλιξη θα προϋπόθετε πως ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, τράπεζες και συνολικά το Δημόσιο θα είχαν συναινέσει να κουρευτούν οφειλές τους, για τις οποίες έχουν προσφύγει ήδη κατά της ELFE και του ίδιου του Λαυρεντιάδη στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Λαυρεντιάδη – ELFE: Ψάχνουν τα λεφτά σε Κύπρο, Λιχτενστάιν και Σιγκαπούρη

Αέναο ξέπλυμα χρήματος

Για να μπορούσε να γίνει αυτό θα έπρεπε να μπει μπροστά ένα μεγάλο επιχειρηματικό όνομα ή ένα πρόσωπο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ώστε να δικαιολογηθεί το όλο project. Αλλά το όνομα Λαυρεντιάδης είναι πλέον τοξικό και κανείς δεν θέλει να έχει δοσοληψίες μαζί του, ακόμη και όταν δίνονται υποσχέσεις για πλήρη χρηματοδότηση. Αυτές δε οι διαβεβαιώσεις – ακόμη και εάν παρέχονται από τρίτους (σ.σ. κληρικούς στη συγκεκριμένη περίπτωση) - δείχνουν ξεκάθαρα πως ο Λαυρεντιάδης διαθέτει χρήματα που δεν εμφανίζει και πως ενώ θα μπορούσε να διευθετήσει τις οφειλές του δεν το πράττει συνειδητά.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεδομένου ότι η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχει ήδη στείλει αιτήματα συνδρομής σε Σιγκαπούρη, Λιχτενστάιν και Κύπρο προκειμένου να αποκαλύψει εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ειδικά τραπεζικούς λογαριασμούς τους και επενδυτικά προϊόντα που αυτές διαθέτουν, θεωρείται ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθεί μέρος των χρημάτων που ο υπόδικος επιχειρηματίας ανακυκλώνει και ξεπλένει μέσω των μεθοδεύσεων που ακολουθεί στην ELFE.

Συνδικαλιστικές πηγές με γνώση των μεθοδεύσεων Λαυρεντιάδη υποστήριξαν μιλώντας στο Newsbomb.gr, πως εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση και η βούληση των διωκτικών Αρχών τα χρήματα που έχει φυγαδεύσει ο Λαυρεντιάδης στο εξωτερικό θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί και δεσμευθεί από καιρό. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως συμφέροντα και σκοπιμότητες επέτρεψαν και επιτρέπουν – με το αζημίωτο όπως υποστηρίζουν- στον Λαυρεντιάδη να κάνει ανενόχλητος χρήση των χρημάτων αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved