Offshore ξενοδόχος με τις ευλογίες της Εκκλησίας ο Λαυρεντιάδης - Ο ρόλος του Πετσίτη

Newsroom Newsroom

Offshore ξενοδόχος με τις ευλογίες της Εκκλησίας ο Λαυρεντιάδης - Ο ρόλος του Πετσίτη

Σε νέες αποκαλύψεις για το πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει «αξιοποιήσει» τον Μανώλη Πετσίτη, τον δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, αλλά και άλλα άτομα για να στήσει ένα μηχανισμό ξεπλύματος χρήματος στον οποίο εμπλέκονται κυπριακές εταιρείες συμφερόντων του και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προχωρεί σήμερα το Newsbomb.gr.

Η έρευνα για τα χρέη ύψους 130 εκατ. ευρώ της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ και οι μεθοδεύσεις του υπόδικου επιχειρηματία για να αποψιλώσει από περιουσιακά στοιχεία την ELFE - μεταφέροντας σε συνδεδεμένες παρένθετες εταιρείες όπως οι ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS ΑΕΒΕ, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, κ.α, το προσωπικό και τις δραστηριότητες της- έφερε στο φως έναν ακόμη μηχανισμό που έχει στήσει ο Λαυρεντιάδης για να «κρύβει» και να «ανακυκλώνει» χρήμα.

Στο μηχανισμό αυτό που έχει στηθεί μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τόσο ο Μανώλης Πετσίτης, ο στενός φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, όσο και ο συνδεδεμένος με τον Νίκο Παππά, Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου.

Δυστυχώς, στην ιστορία εμπλέκεται και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία έχει ενοικιάσει ακίνητο της που στεγάζει ξενοδοχείο στο κέντρο των Αθηνών σε εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Είναι η τρίτη φορά που η έρευνα για την υπόθεση ELFE- ΔΕΠΑ- Λαυρεντιάδη, σκοντάφτει στην Εκκλησία, γεγονός που πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση.

Πετσίτης ξανά

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Στις 17/03/2015 συστάθηκε στην Κύπρο η εταιρεία FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS με αριθμό μητρώου ΗΕ 341617. Ως διευθυντής της εν λόγω εταιρείας δηλώθηκε ο Λευτέρης Γεωργίου, ενώ την υποστήριξη της είχε η νομική φίρμα APLAW SERVICES LIMITED, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία του Αρτέμη Αρτεμίου.

Μετά από σχεδόν 20 μήνες και συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου 2016 η FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS καταχωρήθηκε στο ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο προκειμένου να ξεκινήσει δραστηριότητες μέσω υποκαταστήματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν στο ΓΕΜΗ. Σκοπός της εταιρείας είναι «να αποκτά, να ιδρύει, να διαχειρίζεται, να λειτουργεί και να εκμεταλλεύεται ξενοδοχειακές μονάδες και να ασκεί εν γένει οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα ή επιχείρηση, σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της εταιρείας».

Ως νόμιμος και φορολογικός εκπρόσωπος, γενικός πληρεξούσιος, αντιπρόσωπος και αντίκλητος για τη λειτουργία του υποκαταστήματος στην Ελλάδα ορίσθηκε με το από 22/07/2016 πληρεξούσιο, ο διευθυντής της FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS Λευτέρης Γεωργίου.

Και εδώ κάπου αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Ο Κύπριος διευθυντής της FORTITUDINEM δήλωσε ως φορολογικό εκπρόσωπο του στην Ελλάδα, τον Θεόδωρο Δρίτσα, κάτοικο Καισαριανής.

Από τις έρευνες, καταδείχτηκε πως ο εν λόγω είναι πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Μανώλη Πετσίτη. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Πετσίτης είναι φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα των δικηγόρων Λάμπρου Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου, ήτοι στενών συνεργατών του Αρτέμη Αρτεμίου στην APLAW SERVICES LIMITED, η οποία εξυπηρετεί και την FORTITUDINEM PROPERTIES.

Ο ρόλος Χρυσικόπουλου


Το 2016 και αφού έχει δημιουργήσει ήδη υποκατάστημα στην Ελλάδα, η FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS μετείχε σε διαγωνισμό που διενήργησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μίσθωσε το κτήριο όπου μέχρι τον Ιούνιο του 2015 στέγαζε το Athens Lycabettus Hotel στο Κολωνάκι (Βαλαωρίτου 6). Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τόσο για την μη ανανέωση της σύμβασης της προηγούμενης ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου, όσο και για τη διαγωνιστική διαδικασία μίσθωσης, η οποία έγινε σε στάδια, έχουν διατυπωθεί διάφορες επικρίσεις .


Στο τέλος του 2016 η κυπριακή εταιρεία προχώρησε σε ανακαίνιση του επταώροφου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 50 κλινών και ξεκίνησε να το λειτουργεί με την ονομασία πλέον Lozenge Hotel τον Φεβρουάριο του 2017. Τότε εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS στις συναλλαγές της με τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ο Κώστας Χρυσικόπουλος. Πρόκειται για τον γιό του Γιάννη Χρυσικόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη και ήταν συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όταν ο υπόδικος επιχειρηματίας είχε ασχοληθεί με τα του Ολυμπιακού.


Που κολλάει ο υιός Χρυσικόπουλος με τον Λαυρεντιάδη; Στα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχει προσκομίσει στις τράπεζες και είναι στα χέρια των δικαστικών Αρχών ο Κώστας Χρυσικόπουλος δηλώνει ως επαγγελματική έδρα την Θεοφάνους 12 Αθήνα, δηλαδή τη διεύθυνση που δήλωναν ως έδρα και οι παρένθετες εταιρείες του Λαυρεντιάδη ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και CENTROFARO!

Το ξέπλυμα χρήματος

Μέσα από την επιμονη έρευνα οι δικαστικές αρχές εντόπισαν στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν πως η FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS και το Lozenge Hotel χρησιμοποιούνται από τον Λαυρεντιάδη προκειμένου να ξεπλένει και να διοχετεύει χρήματα προς τις παρένθετες εταιρείες του.

Από τους λογαριασμούς της FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκύπτει πως από το Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2019, εισέρευσαν συνολικά στους λογαριασμούς της 2,7 εκατ. ευρώ.

Περίπου 2,2 εκατ. ευρώ εισέρευσαν μέσω συναλλαγών που έγιναν με POS και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως σε κάποιο βαθμό είναι πληρωμές πελατών. Ενδεικτικά, το 2017 αυτές οι πληρωμές ανήλθαν στα 865.000 ευρώ, το 2018 στο 1,21 εκατ. ευρώ και το πρώτο τετράμηνο του 2019 περίπου στα 140.000 ευρώ.

Ωστόσο, εδώ αρχίζει η υπόθεση να αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Η έρευνα έδειξε πως στην FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS κατατέθηκαν μεταξύ άλλων 240.000 ευρώ υπό μορφή μετρητών, εκ των οποίων τα 170.000 ευρώ τα κατέθεσε ο ίδιος ο Κώστας Χρυσικόπουλος, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ξεκαθαριστεί η προέλευση των χρημάτων αυτών.

Ακόμη, εντοπίσθηκαν μεταφορές από λογαριασμούς τρίτων προς τους λογαριασμούς της FORTITUDINEM 162.000 ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 127.000 ευρώ προήλθαν από τις παρένθετες εταιρείες του Λαυρεντιάδη, τις ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC και 12.500 ευρώ από τον Χρυσικόπουλο. Τέλος, εντοπίσθηκαν 72.000 ευρώ περίπου από εισερχόμενα εμβάσματα, τα οποία και εξετάζονται.

Οι καταθέσεις αυτές αναλώθηκαν με διαφόρους τρόπους. Το ενδιαφέρον είναι πως εντοπίστηκαν μεταφορές προς τρίτα φυσικά και νομικά πρόσωπα ύψους 930.000 ευρώ εκ των οποίων τα 210.000 ευρώ μεταφέρθηκαν από την FORTITUDINEM στις παρένθετες εταιρείες του Λαυρεντιάδη ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, χωρίς προφανή οικονομικό σκοπό. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαίωσε τις υποψίες πως ο υπόδικος επιχειρηματίας είναι πίσω από το Lozenge Hotel, το οποίο το χρησιμοποιεί για να ξεπλένει χρήμα. Να σημειωθεί πως εκτός από τις προαναφερόμενες μεταφορές έχουν εντοπιστεί έως τώρα και εξερχόμενα εμβάσματα 1,32 εκατ. ευρώ περίπου από τους λογαριασμούς της FORTITUDINEM PROPERTIES. Τα 668.770 ευρώ εξ αυτών έχουν ως δικαιούχο την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και προφανώς αφορούν στο μίσθωμα του ξενοδοχείου.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των εργασιών του Lozenge Hotel, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στην εφορία στοιχεία της FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS, το 2017 είχε ακαθάριστα έσοδα 962.370 ευρώ και σήμερα απασχολεί περίπου 33 άτομα.

Σε στενό κλοιό

Τα νέα ευρήματα δείχνουν πως οι ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC και CENTROFARO δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Λαυρεντιάδη μόνον ως οχήματα που ανέλαβαν τη δραστηριότητα της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, αποξενώνοντας την από την παραγωγική δραστηριότητα και καθιστώντας την εταιρεία, κυριολεκτικά, κουφάρι, αλλά τις χρησιμοποιεί και για να «γυρνάει» με νομιμοφανή τρόπο χρήματα και να κρύβει τα ίχνη του. Και όλα αυτά γίνονται σε βάρος της ΔΕΠΑ στην οποία η ELFE έχει οφειλές άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ενήμερο για τις πρακτικές αυτές και ενημερώνει διαρκώς τις αρμόδιες Αρχές για τις κινήσεις των λογαριασμών εταιρειών που συνδέονται με τον υπόδικο επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε «στενό κλοιό».

Τέλος, εγείρεται ξανά ζήτημα για το πώς ο Λαυρεντιάδης έχει καταφέρει να μισθώνει μέσω παρένθετων εταιρειών μεγάλα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία σύμφωνα με τα ευρήματα των Αρχών τα χρησιμοποιεί για δραστηριότητες που του επιτρέπουν να ξεπλένει χρήματα.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: O Λαυρεντιάδης, το ξεφόρτωμα της ELFE και ο «μπροστινός» ιερέας

Αποκάλυψη: Ο «αθεόφοβος» Μανώλης Πετσίτης, ο Λαυρεντιάδης και το ακίνητο της Μονής Πετράκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved