ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον

Απίστευτη η ανηθικότητα του τουρκικού καθεστώτος - Οι εκφράσεις... πεζοδρομίου κατά Αμερικανών αξιωματούχων που δεν θα μείνουν αναπάντητες - Απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα ο καιροσκόπος «σουλτάνος» - Απόλυτη εμπιστοσύνη της Δύσης στην Ελλάδα

Η Τουρκία είναι αδιαμφισβήτητα μία χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση. Αυτό της το πλεονέκτημα την έχει καταστήσει ισχυρό σύμμαχο επί δεκαετίες για τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Αντίστοιχα και η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την σύμπραξη της με το άρμα των Αμερικανών.

Όμως τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα επιδεικνύει μία αναθεωρητική συμπεριφορά που επανειλημμένα έχει εκθέσει τις καλές σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ, έχει απωλέσει πλέον μεγάλο ποσοστό της εμπιστοσύνης τους και σήμερα έχουμε φτάσει να συζητάμε ακόμα και για μία πιθανή ρήξη των σχέσεων αυτών. Δεν είναι μάλιστα υπερβολή να ισχυριστούμε, ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρούν ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Αποδεικνύεται όμως ότι ακόμα και οι καλές αυτές σχέσεις δεν είναι λόγος να γίνεται πλέον ανεκτή η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου και σχέσεων καλής γειτονιάς συμπεριφορά της Τουρκίας. Ατελείωτες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επιδείνωση των σχέσεων με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό, φίμωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό... Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι αριθμός αναλυτών στις ΗΠΑ παρομοιάζουν τον Ερντογάν με τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ και η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι είχε εξομοιώσει απόλυτα το καθεστώς της Τουρκίας με αυτό της Βόρειας Κορέας, την ίδια ώρα που η άποψη του Προέδρου Τραμπ ήταν ότι «ο Ερντογάν είναι σκακιστής παγκοσμίου κλάσεως»!

Την διαπίστωση ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ήρθε να επιβεβαιώσει περίτρανα η πρόσφατη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε για πρώτη φορά στα χρονικά ευθεία πλέον επίθεση εναντίον της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά της υπονομεύει τη συνοχή της συμμαχίας!

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφέρει την απόκτηση των πυραύλων S-400 ως δώρου προς τη Ρωσία, και την κατηγόρησε επίσης ότι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας δεν λειτούργησε με υπαιτιότητα της τελευταίας.

Οι δηλώσεις του Πομπέο μάλιστα δεν έπεσαν ως «κεραυνός εν αιθρία», αφού λίγες μέρες πριν είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, στην οποία επέλεξε να μην συναντήσει κάποιο κυβερνητικό παράγοντα, παρά μόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αυτή η απόφαση για όσους γνωρίζουν, ήταν εξαιρετικά σημαντική και αν συνδυαστεί με τις δηλώσεις στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ σηματοδοτούν ακόμη πιο σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, στις οποίες η Χώρα μας έχει τα εχέγγυα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο!

Η αναμενόμενη αντίδραση της Τουρκίας στις δηλώσεις Πομπέο ήρθε μέσω του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε δήθεν λυπημένος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον της Τουρκίας και υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ενώ κατέληξε να τις κατηγορήσει ακόμα και ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις!

Του αυτού επιπέδου αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί και κατά την επίσκεψη του Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη, την οποία τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είχαν δει με «καλό μάτι». Ο τίτλος της εφημερίδας Γενί Σαφάκ τα έλεγε όλα: «Επίσημη παρέλαση των σιχαμένων»! Το περιεχόμενο του άρθρου περιείχε ύβρεις εναντίον των ΗΠΑ με εκφράσεις όπως «Γιάνκης», και «γκρεμοτσακίστηκε και έφυγε», αγνοώντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είναι ο στενότερος συνεργάτης του Προέδρου Τραμπ.

Κάτι που περίτρανα αποδεικνύει τον καιροσκοπισμό που διακρίνει την Τουρκική κυβέρνηση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η λογική της τουρκικής ηγεσίας «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» πλέον δεν είναι αποδεκτή. Η τουρκική ηγεσία είναι πλέον έκθετη απέναντι στο διεθνή παράγοντα και οι προσεχείς μέρες θα δείξουν αν όντως αυτή η αλλαγή στάσης θα μετουσιωθεί και σε πράξεις. Εκτός αν καταφέρει και πάλι να εξαπατήσει τους πάντες με τις γνωστές «εξυπνάδες» της τελευταίας στιγμής! Ελπίζουμε πως όχι αυτή τη φορά...

Σε απόλυτη αντιδιαστολή εξελίσσεται η πορεία των σχέσεων της Χώρας μας με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ο καιροσκοπισμός είναι μία έννοια που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της. Διαχρονικά οι σχέσεις βελτιώνονται και σήμερα οι δύο χώρες συμπεραίνουν ότι οι σχέσεις τους είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμη καλύτερες!

Και ο λόγος είναι απλός και πλέον φαεινότερος. Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχουν μια χώρα που διαπνέεται από δημοκρατικές αξίες, που επιθυμεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, μία συμπεριφορά που είναι σταθερή και δεν διαπνέεται από τακτικισμούς και κουτοπονηράδες!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου - Ψεύτης και επικίνδυνος: «Η Ελλάδα παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα»