ΑΠΟΨΕΙΣ

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

Η νίκη της ελληνικής διπλωματίας μέσα στην Άγκυρα, το μήνυμα ισχύος και ενότητας από τον «ΗΝΙΟΧΟ» και ο αντιτουρκικός άξονας με τη συμμετοχή του αραβικού κόσμου. 

Μήπως οι Τούρκοι νομίζουν πως είμαστε ακόμα στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Μήπως νομίζουν ότι οι Έλληνες είναι ακόμα ραγιάδες που φοβούνται τον σουλτάνο; Ειλικρινά αδυνατούμε ορισμένες φορές να αντιληφθούμε όχι μόνο την πολιτική τους, αλλά και τον τρόπο που σκέφτονται.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Χώρας μας τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζεται από μία αλλοπρόσαλλη προσέγγιση. Από τη μία, μέσω των κυβερνητικών αξιωματούχων της μας προσκαλεί «ευγενικά» σε ένα διάλογο και από την άλλη οι ίδιο αξιωματούχοι απειλούν με εμπόλεμη σύρραξη, μιλούν για «γαλάζιες πατρίδες» και αποστρατικοποίηση νησιών.

Εντάξει, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Γνωρίζουμε πλέον ότι αυτό είναι το πολιτικό ήθος της Τουρκίας με την οποία καλούμαστε σήμερα να διεξάγουμε έναν καλόπιστο διάλογο. Μία πλευρά που ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και αυταρχισμού. Μιας πλευράς που δεν διστάζει να φανατίσει το κοινό της για διεκδικήσεις που έχει εγείρει μονομερώς και που δεν εδράζονται σε καμία έννοια δικαίου, απέναντι σε μία χώρα που αποδεδειγμένα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν παραχωρεί και τίποτα.

Αυτό φρόντισε να καταστήσει σαφές και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη (15/04), προκαλώντας «σεισμό» στην Άγκυρα.

Οι Τούρκοι λοιπόν το… φυσάνε και δεν κρυώνει το διπλωματικό χουνέρι που τους έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Το τουρκικό καθεστώς δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε ανοιχτά μπροστά στους δημοσιογράφους για τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και πως απάντησε με αδιάσειστα επιχειρήματα σε κάθε προκλητική απαίτηση της Άγκυρας.

Έξι ημέρες μετά, τόσο η τουρκική ηγεσία όσο και τα κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωση επιμένουν να αναφέρονται στο θέμα, κάνοντας λόγο για ακραία πρόκληση του Έλληνα υπουργού και για κακή συμπεριφορά.

Βέβαια, είναι να γελάει κανείς ακούγοντας τους Τούρκους να μιλούν για προκλήσεις και να κάνουν «μαθήματα» καλής συμπεριφοράς. Θυμίζουμε μόνο την άκρως προσβλητική στάση του προέδρου Ερντογάν πριν μερικές μέρες, στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα, που την άφησε να καθίσει όρθια στο «παλάτι».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (20.04) στο τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπέρ Τουρκ αναφέρθηκε και πάλι στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, αφήνοντας και πάλι αιχμές κατά του Έλληνα υπουργού.

«Ο υπουργός Δένδιας δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και δεν ήταν ειλικρινής και πριν από τη συνέντευξη τύπου η ελληνική πλευρά μας είχε πει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε κάποια φράση η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα. Με αυτή την προσέγγιση όμως που επέδειξε η ελληνική πλευρά δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν πάρα πέρα οι σχέσεις. Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι χωρίς προϋποθέσεις να συζητήσουμε θέματα των οποίων οι λύσεις είναι πιο εύκολες», είπε ο κ.Τσαβούσογλου, αδυνατώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του για το «χουνέρι» του Νίκου Δένδια.

Βέβαια, το να μιλά η Τουρκία για εντιμότητα, μας ξεπερνά. Γελάνε και οι μπακλαβάδες στα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης.

«Αλλεργία» στον διάλογο έχουν οι Τούρκοι

Φαίνεται προφανώς πως οι Τούρκοι δεν ξέρουν καν τι θα πει διάλογος. Έτσι είναι τα καθεστώτα, αποφασίζουν και διατάσσουν. Όταν δε, υπάρχει αντίλογος, «ζορίζονται», μιας και δεν έχουν κανένα απολύτως επιχείρημα. Το μόνο που ξέρουν είναι οι απειλές, οι εκβιασμοί και η πολιτική των κανονιοφόρων. Η συνεννόηση είναι άγνωστη λέξη και ο διάλογος λέξη με την οποία βγάζουν… σπυράκια.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε υπουργό να μιλά για την ΕΕ, όχι για τη χώρα του, όταν μιλά για την κυριαρχία της Ελλάδας», είπε από την πλευρά του ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του AKP, επιβεβαιώνοντας πως η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν αναγνωρίζει ούτε τα στοιχειώδη, νομίζοντας προφανώς πως είμαστε 100 χρόνια πίσω, όταν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς για τον ίδιο και όλο το τουρκικό καθεστώς, οι εποχές έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα είναι ένα σοβαρό κράτος, από τους ισχυρότερους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σοβαρή εξωτερική πολιτική, διπλωματία που έχει ξεπεράσει τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και φυσικά πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις που δίνουν απαντήσεις σε κάθε πρόκληση. Οι Τούρκοι άλλωστε το κατάλαβαν καλά αυτό, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2020, είτε με… επακούμβηση στη θάλασσα, είτε με εγκλωβισμούς στον αέρα, είτε με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στην ξηρά.

Όσο για τις επιχειρήσεις γοητείας που επιχειρεί κατά καιρούς η τουρκική ηγεσία, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Τα διφορούμενα μηνύματα ναρκοθετούν την όποια καλή διάθεση και προβληματίζουν τη Δύση για τις προθέσεις του Ερντογάν, που επιμένει να πατά σε δύο βάρκες. Η γενικευμένη ατζέντα θεμάτων που προωθεί η τουρκική πλευρά, η οποία περιλαμβάνει αποστρατικοποίηση νησιών, περιοχές έρευνας και διάσωσης και το καθεστώς των αμφισβητούμενων κατά την τουρκική αιτίαση νησίδων και βραχονησίδων, ήταν γνωστή στον κ. Δένδια, ο οποίος πήγε και… ξεμπρόστιασε τους Τούρκους σε ζωντανή μετάδοση.

Και ξέρετε ποιο ήταν το χειρότερο για τους Τούρκους; Ότι εκεί, η τουρκική μονταζιέρα δεν μπορούσε να παρέμβει και τα αλλάξει τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού, ούτε να… φτιασιδώσει τις παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής ηγεσία που εκτέθηκε μπροστά στον τουρκικό λαό.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» και ο αραβικός κόσμος

Παράλληλα με τη διπλωματική αντεπίθεση, η χώρα μας προχωρά σε εμβάθυνση της συνεργασίας με χώρες - «κλειδιά» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ασφάλειας και σταθερότητας απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.

Σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και το πανίσχυρο Ισραήλ αποκτούν νέα διάσταση, ενώ η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Γαλλία ανατρέπει τα δεδομένα στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, η αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» στέλνει ηχηρό μήνυμα ισχύος και αποτροπής στην Άγκυρα, ενώ το γεγονός ότι μουσουλμανικές χώρες γυρνούν την πλάτη στον «σουλτάνο» Ερντογάν, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η στρατιωτική διπλωματία της χώρας μας αποδίδει καρπούς. Στο πλάσιο αυτό εντάσσεται και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια και του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Σαουδική Αραβία, όπου υπογράφουν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες που ενισχύουν την αμυντική διπλωματία. Θυμίζουμε πως η χώρα μας θα διαθέσει στο Ριάντ μία πυροβολαρχία του συστήματος Patriot, μαζί με το απαιτούμενο για τη λειτουργία και φύλαξή του προσωπικό (100-120 άτομα).

Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι διαρκής αγώνας δρόμου, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς, ούτε για κωλυσιεργίες ή αδράνειες. Πρέπει ως Χώρα να τρέξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής θωράκισης, βγαίνοντας μπροστά από κάθε πιθανό αντίπαλο που επιδιώκει να λειτουργήσει σε βάρος μας. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που οι γείτονές μας φαίνεται να ξεπερνούν και τον χειρότερο εαυτό τους, απεργαζόμενοι κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να μας βλάψουν.

Εξωτερική πολιτική και Ένοπλες Δυνάμεις πάντως, απέδειξαν πως τα αντανακλαστικά τους είναι σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση. Αυτό, το έμαθαν καλά πλέον και οι Τούρκοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου