ΑΠΟΨΕΙΣ

Ταγίπ Ερντογάν: To #ölmüş και η αποκάλυψη του πολιτικού θανάτου του «σουλτάνου»

Ταγίπ Ερντογάν: To #ölmüş και η αποκάλυψη του πολιτικού θανάτου του «σουλτάνου»

Η αρχή του τέλους για τον Τούρκο πρόεδρο - Σε επίπεδο πολιτικής το #ölmüş (=πέθανε) είναι ήδη γεγονός - Τι δείχνει η συντήρηση της φημολογίας για την επιβαρυμένη υγεία του Ταγίπ Ερντογάν - Βρίθουν τα σενάρια για τον επόμενο πρόεδρο. 

Αρκετές φορές στο παρελθόν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει «πεθάνει» και έχει… αναστηθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Τα social media σε διάφορες χώρες έχουν μεταδώσει πως ο Τούρκος πρόεδρος απεβίωσε, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό και παράλληλα εκνευρισμό στο «παλάτι».

Αυτή τη φορά όμως, η… διαρροή για δήθεν θάνατο του Τούρκου προέδρου δεν ήρθε από το εξωτερικό, αλλά μέσα από την Τουρκία, με το hasthtag #ölmüş (=πέθανε) να γίνεται αμέσως trend και την Τουρκία να «βουίζει» πως ο ηγέτης της υπέκυψε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μπορεί το τουρκικό καθεστώς να έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για κακόγουστη φάρσα, και ο Ερντογάν να βγήκε να παίξει μπάσκετ θέλοντας να δείξει πως είναι υγιής και ακμαίος, ωστόσο, η διαρροή μιας τέτοιας «πληροφορίας» σε μια χώρα όπως η Τουρκία που το καθεστώς της ελέγχει τα πάντα, φανερώνει πολλά για την… πολιτική υγεία του Τούρκου προέδρου, παρά για τη βιολογική.

Τι εννοούμε; Αδυναμία πολιτικής αντίδρασης, ανικανότητα αντιπαράθεσης, έλλειψη επιχειρημάτων και πειστικών απαντήσεων.

Από τα βίντεο που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας είναι προφανές ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει με την υγεία του Τούρκου Προέδρου. Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για ένα πολύ βαρύ και θανατηφόρο αυτοάνοσο νόσημα το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ο καρκίνος που έχει ήδη αντιμετωπίσει ο Τούρκος πρόεδρος πριν μερικά χρόνια, έχει επανέλθει πιο απειλητικός. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η έντονη φημολογία, οι διαρροές, οι ολομέτωπες επιθέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για έναν ανίκανο πρόεδρο, δεν βρίσκουν ουσιαστική απάντηση από το «παλάτι».

Θυμίζουμε πως όταν το 2011 ο Ερντογάν αντιμετώπιζε τον καρκίνο στο έντερο κανείς δεν τολμούσε να τον αμφισβητήσει. Ο ίδιος φρόντιζε να δείχνει ακμαίος, ενώ η παντοδυναμία του δεν επέτρεπε την παραμικρή αμφισβήτηση, πόσω μάλλον τα σενάρια αντικατάστασης, που τώρα βρίθουν στη γειτονική χώρα.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Τουρκία βιώνει ένα «τέλος εποχής» και σε αυτό συνηγορούν όλες οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Η οικονομία υπό κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της φτώχειας και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αδύναμη εξωτερική πολιτική, διαπλοκή, υπονόμευση των θεσμών, είναι μερικά από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους λόγους της δημοσκοπικής κατάρρευσης του Ταγίπ Ερντογάν και την αντίστροφη μέτρηση για την... ηρωική έξοδο.

Είναι προφανές πλέον πως το πολιτικό κεφάλαιο του Ερντογάν στερεύει μέρα με τη μέρα. Ο επί 20 χρόνια ηγέτης της Τουρκίας είναι βαριά άρρωστος πολιτικά κυρίως, αδυνατώντας να ελέγξει υποθέσεις που παλαιότερα αρκούσε ένα… νεύμα του για να τις τελειώσει. Το #ölmüş (=πέθανε) σε επίπεδο πολιτικής είναι ήδη γεγονός για τον «σουλτάνο», που αμφιβάλουμε αν και πώς θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τις εκλογές της 14ης Ιουνίου 2023 στην Τουρκία.

Η ερώτηση βεβαίως που πλανάται σε όλη την τουρκική Επικράτεια αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι, «μετά τον Ερντογάν, τι;». Το πολιτικό πρόβλημα στην Τουρκία είναι τεράστιο, με τους ακροδεξιούς και τους Κεμαλιστές να έχουν δημιουργήσει ισχυρούς πόλους και να διεκδικούν την εξουσία, με ρητορική φανατισμού εναντίον της Ελλάδας και στην κορυφή της ατζέντας τους την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, επιθυμεί μια τουρκική ηγεσία λογική και ψύχραιμη, που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, απαλλαγμένη από τις αναθεωρητικές βλέψεις. Επιθυμεί έναν λαό που δεν θα είναι φανατισμένους, δεν θα έχει μέσα του μίσος για τους γείτονες και θα απαιτεί τα αυτονόητα από την κυβέρνησή του: τις θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα, την ειρήνη και τις καλές σχέσεις με τους άλλους λαούς, την καταξίωση στην διεθνή κοινότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση αλλαγής νοοτροπίας από πλευράς Τουρκίας, ο ελληνικός λαός θα σπεύσει να σφίξει με θέρμη το χέρι του γειτονικού λαού, ως απαρχή μιας ειλικρινούς, δημιουργικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr

«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο και με βίασε» - Σοκάρουν οι καταθέσεις κατά γνωστού ηθοποιού

Σκόπια - «Βάζει φωτιές» ο Μίτσκοσκι: Δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τη νέα ονομασία