MEETING POINT

Ποιες παράμετροι θα καθορίσουν το χρονικό σημείο των πρόωρων εκλογών

κυβέρνηση πρόωρες εκλογές
Εξετάζεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών θα κριθεί από μια σειρά παραμέτρων.

Η συζήτηση είναι υπαρκτή και έντονη στο κυβερνητικό «τερέν». Βρε μπας και πάμε σε πρόωρες εκλογές ακόμη κι ανοιξιάτικα; Ο πρωθυπουργός δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα. Διαβεβαιώνει, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Και εκτός από το εθνικό ακροατήριο απευθύνεται παράλληλα και σε όλα τα funds του κόσμου που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα με την ίδια κατηγορηματική δέσμευση, γιατί όσοι διαχειρίζονται χρήμα παίρνουν σοβαρά υπ όψιν και την παράμετρο της συμπαγούς κυβερνητικότητας,

Παρά ταύτα, το σκηνικό που διαμορφώνεται συνηγορεί υπέρ της επίσπευσης. Γιατί σε τελευταία ανάλυση στην εκλογική αναμέτρηση δεν θα κριθούν τα funds αλλά ο Μητσοτάκης. Όσο για το αφήγημα που θα δικαιολογεί – νομιμοποιεί την περίπου δογματική γραμμή πλεύσης; Έχει ο Θεός. Σ’ αυτή την χώρα υπήρξε περίπτωση που επισπεύσθηκαν οι εκλογές... για την «καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού»!

Τώρα, σε ό,τι αφορά την επίσπευση, υπάρχει ένας προφανής, μάλλον μικροπολιτικής χροιάς, λόγος: ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ανακάμψει και ο νέος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ του αφαιρεί επιπλέον δυνάμεις (δημοσκοπικά τουλάχιστον), άρα η απόσταση μεταξύ πρώτου-δεύτερου είναι πιο έντονη και στον χώρο της κεντροαριστεράς ανοίγει το παιχνίδι.

Υπάρχει όμως κι ένας λιγότερο προφανής αλλά σαφέστατα ουσιαστικότερος λόγος. Δεκέμβριο μήνα, Χριστουγεννιάτικα, μας ήρθε το μαντάτο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι τα ελληνικά ομόλογα επειδή δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή ανήκουν στην κατηγορία junks (σκουπίδια) δεν θα μπορούν να «παρκάρονται» πλέον στην Φραγκφούρτη. Και το πλάνο της περιορισμένης αγοράς τους (μέσω άλλου μηχανισμού πλέον) είναι «παρηγοριά στον άρρωστο».

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Την χρονιά που διανύουμε θα χρειαστεί να δανειστούμε 10 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας με (δυστυχώς) υψηλότερο επιτόκιο, επομένως θα ακριβύνει η εξυπηρέτηση του χρέους.

Δεν τελειώνουν όμως εδώ τα βάσανα γιατί ομόλογα δεν «πάρκαρε» μόνον το κράτος, «πάρκαραν» και οι τράπεζες που τώρα χωρίς προνομιακή ρευστότητα θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τα επιτόκιά τους. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τον ιδιώτη και τον επιχειρηματία.

Με άλλα λόγια αλλάζει άρδην το σκηνικό. Για παράδειγμα, ο ιδιώτης ενδέχεται να γίνει λιγότερο hot ως προς το real estate που αυτή την στιγμή έχει απογειωθεί, συνεισφέροντας με ανάλογα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο για τον επιχειρηματία ενδέχεται να σκέπτεται διπλά και τριπλά την προοπτική της επανεπένδυσης στον τομέα του αλλά και την συμμετοχή του στο μεγάλο project των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί το τελευταίο προϋποθέτει συμμετοχή κατά 60% του ιδιωτικού τομέα που, όπως είπαμε, θα δανείζεται ακριβότερα. Δύο στα δύο δηλαδή αλλά υπάρχει κι ένα τρίτο.

Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν τα βάζουν στο μικροσκόπιο και τα ξένα funds. Και η ψυχρή τους ανάλυση παραπέμπει σε μια χώρα της οποίας το έλλειμμα τρέχει με 7%, η οποία έχασε τον προνομιακό της αγοραστή (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, άρα την πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα και λόγω του ισχύοντος εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική) θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει σε κυβερνητική σταθερότητα.

Αυτό το τελευταίο δεν απασχολεί μόνο τα funds, απασχολεί και το Μέγαρο Μαξίμου. Κάνουν την απλή σκέψη, η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει μόνο και μόνο για να ακυρωθεί ένα σύστημα που δεν δίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Η δεύτερη το εγγυάται; Γιατί τα δημοσκοπικά δεδομένα τουλάχιστον μπορεί να είναι ενθαρρυντικά αλλά δεν παρέχουν πλήρεις εγγυήσεις και κανένας στην Νέα Δημοκρατία (πλην ελαχίστων ίσως) δεν θα ήθελε για συνεταίρο τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ως εκ τούτου κυκλοφόρησε κάποια στιγμή και το σενάριο της τρίτης κάλπης, ακραίο κάπως, ίσως και να υπηρετεί τον στόχο της συσπείρωσης απλώς. Πάντως, καλού κακού, ξεσκονίστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΑΘ: Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση για τους απόκοσμους ήχους στη Θεσσαλονίκη

Ευρωβουλή: Nέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα

Τζώρτζης Μονογυιός: Συγκλονιστικές εικόνες με τα εγκαύματα του φίλου του που τον απεγκλώβισε

Survivor Spoiler 18/1: Αποχωρεί και αλλάζουν τα δεδομένα (video)