ΚΟΣΜΟΣ

O διεθνής Τύπος εγκωμιάζει την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών

O Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο
O Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο

Εγκωμιαστικά σχόλια για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ φιλοξενεί ο διεθνής Τύπος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων οτι «η Ελλάδα εμβαθύνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ»

Το Assosiated Press γράφει ότι τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια η Ελλάδα μπορεί να παίξει συμαντικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος. Ο Αμερικανός προέδρος αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο εξήρε τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει «ο Τζο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της στον πόλεμο της Ουκρανίας».

The Hill Στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του φιλοξενούμενού του αναφέρθηκε η αμερικανική ιστοσελίδα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, γράφει μεταξύ άλλων.

Griechenland Zeitung «Η Ελλάδα εμβαθύνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο ενέκρινε πενταετές συμβόλαιο για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Το βήμα αυτό έγινε αμέσως πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον».

Ιδιαίτερα επεκτείνεται πλέον η ναυτική βάση στη Σούδα της Κρήτης. Είναι η πιο σημαντική βάση των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία λειτουργεί τουλάχιστον ως ασφαλές αγκυροβόλιο για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας». Έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Handelsblatt: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» γράφει μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα.

Την περασμένη Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Αθήνας επικύρωσε μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ άλλων προβλέπει την επέκταση του κόλπου της Σούδας.

H συμφωνία δεν αντανακλά μόνο την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Οι πολιτικοί παρατηρητές το βλέπουν επίσης ως ένδειξη των αυξανόμενων αμφιβολιών για την αξιοπιστία της Τουρκίας, εταίρου του ΝΑΤΟ.

Business Standard: «Ο Μπάιντεν επαινεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την υποστήριξη στην Ουκρανία. Ο Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης». γράφει. Και προσθέτει « πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ηθική ηγεσία της χώρας του στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι δυο τους είχαν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση»

Ο Μπάιντεν επαίνεσε την Ελλάδα για την ηθική διαύγεια της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, την παροχή στρατιωτικής βοήθειςα στο Κίεβο και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων που διέφυγαν από τη σύγκρουση.

Καθώς η Ευρώπη θέλει να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, ο Μητσοτάκης προώθησε την ιδέα να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος που μπορεί να φέρει φυσικό αέριο, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που παράγονται στη νοτιοδυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη.

Fox News: Το αμερικανικό δίκτυο μετέδωσε τη συνάντηση Μπάιντεν-Μητοστάκη