ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο κοντά είναι η Σρι Λάνκα στην Ελλάδα;

Πόσο κοντά είναι η Σρι Λάνκα στην Ελλάδα;

Ήρθε στην Ελλάδα, αναγνωρίστηκε ως Σύρος πρόσφυγας πολέμου και πέρασε στην Ουγγαρία, όπου συνελήφθη. Πριν μερικούς μήνες, μία οικογένεια Κούρδων κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους σε κέντρο φιλοξενίας της χώρας μας. Σε άλλη, αντίστοιχη δομή, είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ομάδα Σύρων, που βιαιοπραγούσαν με λοστούς και μαχαίρια, επικαλούμενοι τις διδαχές της Σαρία. Πόσο κοντά στη Σρι Λάνκα είναι άραγε η χώρα μας;

Το φρικώδες πρόσφατο αιματοκύλισμα της χώρας αυτής της μεσημβρινής Ασίας, έρχεται ως συνέχεια μίας σειράς ασύμμετρων τρομοκρατικών «μηνυμάτων», που το ποτισμένο μυαλό των ανεγκέφαλων βομβιστών θεωρεί περισσότερο «συμβολικά», όταν στέλνονται στις ημέρες της μεγαλύτερης χριστιανικής γιορτής: Το 2012 ήταν η Μπόκο Χαράμ και οι 38 νεκροί της Βόρειας Νιγηρίας, το 2015 οι 148 χριστιανοί φοιτητές της Κένυας, το 2016 οι 75 αθώες ψυχές μίας χριστιανικής συνοικίας του Πακιστάν, το 2017 οι 45 νεκροί της Κυριακής των Βαΐων στην Αίγυπτο. Αν τα προσθέσουμε στα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Νίκαιας, του Μάντσεστερ, του Λονδίνου, φτιάχνουμε το απόλυτο μωσαϊκό μίας ανελέητης σύγκρουσης πολιτισμών.

Δύο κόσμοι σε διαρκή πόλεμο, με μόνιμους χαμένους τους αθώους νεκρούς αμάχους. Στο παγκόσμιο αυτό πολεμικό σκηνικό λυσσαλέας βίας, η χώρα μας έχει κατορθώσει να βγει αλώβητη προσώρας. Τα διάφορα περιστατικά, όπως αυτά του προλόγου, ακόμα χαρακτηρίζονται «μεμονωμένα».

Στην ισορροπία τρόμου της γειτονιάς μας, όμως, οι πολιτικές του σήμερα έχουν αποτελέσματα στο μέλλον, το οποίο πολλές φορές δεν είναι… μακρινό. Δεν είναι μόνο οι γραφικότητες ενός πρώην συγκυβερνήτη υπουργού ότι «θα γέμιζε την Ευρώπη τζιχαντιστές».

Δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα για την κατασπατάληση του ευρωπαϊκού χρήματος στις δομές φιλοξενίας, που ξέσπασε μπροστά στους ανήμπορους διαχειριστές του προσφυγικού προβλήματος.

Είναι κυρίως η ανικανότητα στη σύνολη στρατηγική, στη θεμελιακή αντιμετώπιση του προβλήματος: Ο κ. Τσίπρας, σε μόλις 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, έχει κατορθώσει να καταστήσει τη χώρα μας, τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή συνείδηση, ως μία χώρα «τράνζιτ» τζιχαντιστών. Ίσως είναι άδικος και υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, όμως, στην εξωτερική πολιτική μίας χώρας και στην εμπέδωση της ασφάλειας, ως χαρακτηριστικό της, τις περισσότερες φορές, τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η στρατηγική που οικοδομείς, οι συνεργασίες και ο τρόπος, διά του οποίου αποδεικνύεις ότι πράττεις.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο για το θέμα του προσφυγικού προβλήματος, με αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας μας, καθιστώντας παγκοίνως δεδομένο, σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία, πως δεν φυλάμε απλά τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά τα σύνορα ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

Οφείλουμε επίσης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια του κάθε πρόσφυγα, να ελέγξουμε και να καταγράψουμε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην πατρίδα μας, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας τις δομές φιλοξενίας, αλλά και τις διαδικασίες επαναπροώθησης, όπου αυτές κρίνονται νόμιμες και απαραίτητες.

Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε μακριά από την Ελλάδα τις φρικαλεότητες της Σρι Λάνκα, της Νιγηρίας, της Κωνσταντινούπολης και των υπόλοιπων πόλεων που έπληξε αυτός ο ασύμμετρος πόλεμος, να καταστήσουμε τη χώρα μας σύμβολο ασφάλειας και δημοκρατίας, αλλά και να βάλουμε ένα λιθαράκι στην παγκόσμια ανάγκη για τερματισμό του παραλογισμού, είναι να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πως εδώ ο νόμος τηρείται με σεβασμό στον άνθρωπο και στη διαφορετικότητά του.

Το δυστυχές είναι ότι ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνονται την ασφάλεια των πολιτών της χώρας μας και την αστάθεια της γειτονιάς μας και της παγκόσμιας θέσης μας με όρους παιδικής χαράς. Το ευτυχές είναι ότι δεν θα έχουν για πολύ ακόμα τη δυνατότητα να μας επηρεάζουν.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Ζέστη και πρόσκαιρες νεφώσεις – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει (pics)

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν έως και 25.000 ευρώ - Δείτε πότε

Σχετικές ειδήσεις